Pesto kun je op verschillende manieren maken en creatief mee omgaan.
De groene pesto kun je maken van basilicum, maar ook van rucola. Handig als je rucola in huis hebt en de dreigt te verlopen. Ook met de noten kun je spelen. De rode pesto is hier gemaakt van walnoten en de groene pesto met de meer voordelige zonnebloempitten. Uiteraard kunnen de traditionele pijnboompitten ook worden gebruikt. |
Rode pesto Ingrediënten:
Bereiding:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin en laat ze afkoelen. Rasp de gepelde knoflookteentjes en snipper de basilicum. Snijd de tomaten in stukjes. Pureer de walnoten, het sjalotje, de basilicum, de tomaten, de kaas met een staafmixer of keukenmachine. Klop langzaam de olie en de tomatenpuree erdoor en breng de pesto eventueel nog op smaak met zout en peper. |
Groene pesto Ingrediënten:
Bereiding:
Rooster de pitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin en laat ze afkoelen. Rasp de gepelde knoflookteentjes en snipper de basilicum of rucola. Pureer de pitten, de basilicum/rucola, de knoflook, de kaas met een staafmixer of keukenmachine. Klop langzaam de olie erdoor en breng de pesto eventueel nog op smaak met zout en peper. |
Tips
- Houd je van wat meer frisse pesto, breng de pesto dan op smaak met circa 1 eetlepel citroensap.
- Je kunt bij de pesto als dip gebruiken of serveer de pesto met gekookte pasta en nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas en je vegetarische maaltijd is compleet.
- Met de Hollandse wintervariant op de pesto (Boerenkoolpesto) is de basilicum te vervangen door de zelfde hoeveelheid boerenkool.