De betere ouzo wordt in koperen ketels gedistilleerd en aan het distillaat worden kruiden toegevoegd zoals anijs (Pimpinella anisum), steranijs, venkel, kardemom, maïs, angelica (engelwortel), lindebloesem en koriander. De precieze samenstelling en de verhoudingen van de ingrediënten wordt door de fabrikant geheim gehouden. De smaak die het meest naar voren komt is die van anijs. Vergelijkbare anijsdranken zijn raki (Turkije), sambuca (Italië), pastis (Frankrijk), hierbas (Balearen) en absint (Frankrijk) en tsipouro met anijs (Griekenland).
Bereiding:
Deze moussaka is van kippengehakt zonder moelijke 'bechamelsaus' maar met een laag ricotta en Parmezaanse kaas. Smaakt lekker met de net zo traditionele Griekse Dorpssalade.
In Ikaria woont een uitzonderlijk aantal honderdjarigen. Eén inwoner op drie haalt de 90. Dit fenomeen heeft de aandacht getrokken van de wetenschap. Naar voren geschoven verklaringen zijn het voedingspatroon (groenten, peulvruchten, rode wijn), fysieke beweging en middagdutjes.
Aan een Grieks mezedes diner met kleine gerechten kun je eventueel ook nog een gegrilde tonijnsouvlaki toevoegen.
Sluit af met een nagerecht samen met de al eerder genoemde Samos dessertwijn.
Bron Dionysos verhaal:
Wikipedia en Dennis (Dionysos) ter Borg
Eén van de gerechten waar munt in wordt verwerkt is Tzatziki en smaakt heerlijk bij veel gerechten uit de Griekse keuken, zoals Griekse gehaktballetjes. Tzatziki wordt vaak gemaakt van uitgelekte Griekse yoghurt. Ik vind het nog lekkerder met magere milde kwark wat ik ook voor dit recept gebruikt heb.
Wij waren slechts 1 keer in Griekenland, maar we gaan er zeker nog terug. Ook hier hebben we familie wonen en ik heb veel van hun geleerd over de Griekse olijven en olijfolie die zij ook importeren naar Nederland.
Veel plezier de komende week met het leven in Griekse sferen, maar laat het servies wel heel!
Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan. Ik gebruik hier even het Alhambra voor de Moorse invloed, maar die Moorse invloed vind je in meer streken/steden van Spanje zoals bijvoorbeeld in Altea. Het is lastig om compleet te zijn in deze blog maar de achtergrondinformatie kan je meer vertellen als je dat wilt weten. Ook interessant om te weten is hoe de kunstenaar M.C. Escher zich heeft laten inspireren door het Alhambra. Als wij een streek/land bezoeken ben ik altijd benieuwd naar de lokale keukens. Ook in deze streek vind je de Moorse invloeden terug in de Spaanse keuken en ga ik er graag mee aan de slag.
We zijn al een aantal keren in Cartagena geweest, maar een bezoek aan het museum van de licor 43 is er nog niet van gekomen. Het staat bovenaan ons verlanglijstje bij ons eerstvolgende bezoek aan Spanje. Want het paradijselijke gevoel wordt natuurlijk helemaal compleet door een bezoek aan deze thuisbasis van Licor 43 met de excursie Experiencia Licor 43. De likeur Licor 43 (ook wel Cuarenta Y Tres of Licor Cuarenta Y Tres) is een zoete Spaanse likeur met een duidelijke vanillesmaak. Ze wordt sinds 1924 door Diego Zamorra S.A. in Cartagena gemaakt. Dit zou volgens een recept uit de 18e eeuw gebeuren. Export vindt plaats naar meer dan 60 landen, waarmee Licor 43 een van de bekendste Spaanse likeuren is. Licor 43 heeft haar naam te danken aan de 43 ingrediënten die de likeur rijk is. Onder deze ingrediënten, die overigens allemaal natuurlijk zijn, bevinden zich onder andere sap van citrus- en andere vruchten, en extracten van aromatische planten. De geschiedenis en cocktails Ik werd vorige week nog door mijn nicht uit Spanje getipt over de Ginger 43. Het is een heerlijke cocktail van ginger ale, limoen en natuurlijk licor 43. Moet je ook nog even wachten op je volgende vakantie naar Spanje? Met deze cocktail kom je helemaal in de Spaanse sfeer.
Bron: Wikipedia en licor43.nl. Meer cocktails vind je op www.licor43.nl/cocktails/
Tip voor de liefhebbers:
Voor de grap heb ik een keer Dali koekjes gebakken voor bij de netflixserie La Casa de Papel. De basis is een recept zandkoekjes zoals mijn moeder ze altijd heeft gebakken. Bereiding:
Wordt het een mooie rode Rioja of dit interessante sherry-achtige dessertwijntje wat onze dochter en schoonzoon ooit een keer in een restaurant bij een kaasplankje geserveerd kregen? Sindsdien drinken wij deze Nectar graag bij ons Spaanse kaasplankje. Lees het hele verhaal over de Pedro Ximenez Ook al zin gekregen in het goede leven met het tapasmenu La Buena Vida?
Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een stuk land van circa 2000 m2 met saffraanplanten. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Bron: Wikipedia Het meest Spaans is de paella met zeevruchten. Paella vind ik erg lekker maar ik heb helaas een schaaldierenallergie, dus ben ik zelf gaan goochelen met ingrediënten. Deze alternatieve paella's kunnen met risotto of quinoa gegeten worden. De echte Spanjaarden zullen deze paella waarschijnlijk niet waarderen, maar ik vind 'm heerlijk.
Een aantal familieleden wonen in Spanje dus komen we er regelmatig. Onder het genot van een boek lezen of op een terras in de zon, genieten we van de tapas met Spaanse drankjes. Wil je thuis een Spaanse sfeer creëren dan zit je hier goed. Veel plezier met de Spaanse tips!
Pastasalade leent zich goed om mee te nemen voor de picknick. Evenals Vitello Tonnato (fricandeau met tonijnsaus). Stokbroodje erbij, flesje wijn of groentensapje mee en je maaltijd is compleet.
Disaronno is van amandel- en abrikozenpitten gemaakt en mag daarom geen Amaretto heten, er staat daarom ook nergens op de fles het woord Amaretto. (ik blijf het zelf even Ameretto noemen, zo herkent iedereen het tenminste;-) De Disaronno wordt echter al jaren niet meer in deze stad gemaakt maar het verhaal is er niet minder leuk om. (Bron: Wikipedia) Amaretto is ook heerlijk te gebruiken in desserts en heb ik voor jullie wat recepten met amaretto.
Natuurlijk de bekende tiramisu, een recept met gegrilde nectarine en een cocktail:
In Frankrijk hebben we amuses, in Spanje de Tapas en in Italië de antipasti. De antipasto (enkelvoud) is een aperitief hapje, het betekent letterlijk 'voor de maaltijd' en wordt dus voor de maaltijd of bij de borrel geserveerd. Ik vind het leuk om hier (net als bij de amuses) er een diner van samen te stellen. Handig voor tuinfeestjes en/of 'walking diner' waarbij je 'staand/lopend' je gerechtjes kunt nuttigen. Bijgaand voor jullie een paar voorbeelden uit het Menu Antipasti Gebruik je de kleine gerechtjes inderdaad als diner? Je serveert dan in plaats van de 3 gangen 6 à 7.
Je eindigt met een Italiaans kaasplankje of een klein zoet nagerecht. Buon Appetito!
Tips: Ben je fan van de in Genua wonende Ilja Leonard Pfeijffer? (Schrijver van Grand Hotel Europa en Superba) Ilja is op 23 augustus te gast bij VPRO's Zomergasten 20.15 uur op NPO 2.
Zwoele zomermaanden met een hapje en een drankje zijn ideale omstandigheden om even te onthaasten en tijd voor elkaar te nemen. Wie uit de familie- en/of vriendenkring zou jullie favoriete zomergast zijn? Wat zou je hem/haar vragen?
Ik heb wat recepten voor jullie waarin deze kruiden een grote rol spelen. In pesto horen eigenlijk de best prijzige pijnboompitten. Je kunt de pesto's ook maken van de meer voordelige zonnebloempitten.
De basilicumsuiker is zeer geschikt om bij citroenijs te serveren. Wat een heerlijk land is Italië, het eten, de indrukwekkende geschiedenis, cultuur, natuur en met het goede weer erbij maakt dat Italië een fijn vakantieland is. Doordat veel Nederlanders nu niet naar Italië kunnen/willen, breng ik jullie de komende week met de blogs het Italië gevoel dagelijks in huis.
Ga je toch liever met de auto naar St. Tropez? Ga dan vroeg en parkeer bij Parc des Lices, je loopt vanuit deze parkeergarage op dinsdag en zaterdag direct de markt op. Na de markt kun je oversteken en loop je door een leuk smal straatje (Rue Georges Clemenceau) naar de haven. Bij St. Tropez hoort echt een Frans menu voor levensgenieters Menu Bon Vivant. Geniet ervan!
Met een dagje uit ben je vaak later thuis en dit menu kun je een dag van te voren voorbereiden. Dus laat ik jullie vandaag graag kennismaken met het Menu Branché - Het is de trend om minder vlees te eten en is dit menu zonder vlees/vis en kan het zelfs ook vegan genuttigd worden.
Natuurlijk ook interessant om zo'n gesprek met je partner te voeren als kinderen de deur uit zijn. Spelregels 'Het gesprek'
Lekker croissantje met kopje koffie en dan struinen over de markt op zoek naar culturele lekkernijen en ieder jaar koop ik wel op een Franse markt iets wat van olijvenhout gemaakt is. Voor het Franse gevoel thuis bak ik maar even een tarte tatin voor bij de koffie. Allemaal leuk en aardig, maar we zitten in Nederland! Gelukkig is de Mirabeau rosé ook in Nederland te koop en smaakt het best bij salade Niçoise en/of gegrilde tonijn Hier vind je het verhaal van de Mirabeau rosé en is in Nederland te koop bij Gall & Gall
|
Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis.
Thema's op deze site:
Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
Archieven
Januari 2024
|