3 x WELLINGTON Een bekend herfst- en ook traditioneel kerstgerecht is de wellington. Het gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Inmiddels zijn er heel veel variaties op de bekende beef wellington zodat iedereen met een 'wellington' aan zijn/haar trekken kan komen met de feestdagen in zicht.
Al een beetje in de sfeer gekomen?
Meer typisch Britse gerechten vind je trouwens op de Groot Brittannië pagina. Komende week meer kerstmenu's in landen thema. Voorproefjes zien?
Wie mooi wil zijn moet zich lekker voelen! Schoonheid komt van binnenuit, dus zorg dat je dat jij je met de feestdagen lekker voelt in wat je draagt, kleding is de tweede huid. Een feestelijke look zit 'm niet in de prijs, maar in de harmonie van de juiste stijl kleding, schoenen, panty's, accessoires, en haarlook. Het zit 'm soms ook gewoon in kleine details. We weten allemaal dat we een echte feestjurk maar 1 of 2 keer dragen. Dus investeer in mooie accessoires. De kerstborrels of nieuwjaarsrecepties zullen er misschien door COVID-19 niet veel zijn, maar met kleine aanpassingen creëer je wel makkelijk een feestelijke look voor thuis met familie en/of vrienden. DECEMBER GLAMOURTIPS
De dames dragen een lange avondjurk, lange handschoenen en groot decolleté
De dames een korte of lange avondjurk of lange rok, halflange handschoenen en een klein decolleté.
De dames dragen een (lange) avondjurk.
Belangrijk blijft dat jij je er goed bij voelt wat je draagt. Succes!
KERSTVERSIERTIPS Wil je een andere look voor weinig geld? Kijk naar onderstaande versiertips!
Maak met de kids een eigen kerststal Kinderen vinden het leuk om met de vaak 'kwetsbare' kerststal te spelen. Dus maak samen met de kinderen een eigen kerststal van karton of dik papier op A4 formaat en laat ze lekker spelen met verschillende figuurtjes. Je kunt uiteraard ook de traditionele kerstfiguren kiezen en zelf maken. Hun fantasie wordt in ieder geval goed gestimuleerd. Je kunt de stal en de raampjes met de onderstaande bestanden uitprinten op gewoon A4 80 grams papier, verven, op karton/dik papier plakken en uitknippen.
Zelf Sintlekkernijen bakken
Kruidnootjes bakken is eenvoudig en leuk om met (klein)kinderen te doen! Samen kruidnootjes bakken voor het Sinterklaasfeest en smullen maar! Speculaasjes bakken Ik heb alleen geen traditionele speculaaskoekjes plank maar wel een koekjesstempel. Je kunt ook gewoon koekvormpjes gebruiken zoals ik met de jongste heb gedaan. Dat zijn hartjes van speculaas geworden. Met de oudste ben ik speculaas Pietjes en speculaas mijters gaan maken. Kortom, een leuke voorbereiding op de aankomst van de stoomboot of voor Pakjesavond. Gevuld speculaas eten we traditiegetrouw vooral ook rond Sinterklaas, maar smaakt de hele winter door;-). Mijn moeder bakte het vroeger ook al en dit is haar recept wat ik nu ook steeds maak. Via de onderstaande foto's kom je bij de recepten. Veel plezier en geniet van dit heerlijke feest! Onze appelboom in de tuin heeft weer z'n best gedaan. De bloesem in april was al prachtig en de oogst in september maakt dat we weer volop appels kunnen gebruiken in verschillende gerechten. Natuurlijk gaat een appelgebakje er altijd in, maar ook in salades en warme gerechten vindt de appel heerlijk zijn weg. RECEPTEN MET APPEL Ik heb voor jullie wat recepten met appel op een rijtje gezet. Voor iedere menugang zit er wel wat bij. Ga nu maar lekker genieten van die appeloogst! De herfstvakantie staat voor de deur en veel appelgaarden organiseren een plukbeleving voor groot en klein. Voorbeelden zijn Landgoed Olmenhorst in Lisserbroek of pluktuin Vink in Flevoland. Er zit vast wel iets bij jou in de buurt. Veel appelplezier!
Dit alles op een houten borrel/broodplank die je zelf naar eigen idee kunt branden met een brandpen. Iedereen kan het, want er worden voorbeelden aangereikt en er zijn verschillende sjablonen aanwezig. Leuk voor teamdagen, verjaardagen, vrijgezellenfeestjes en familie- of vriendinnendagen etc. Proeverij met borrelplank branden: te reserveren van 2 - 6 gasten
Wil je iets organiseren nu het weer kan? Kijk voor meer ideeën bij de Eventpagina van Primago
In 1958 kocht hij ook het prachtige eiland Ile des Embiez wat voor de kust van Six-Fours-les-Plages ligt. Je vindt hier de symbiose van duurzaam toerisme en natuur. Ter hoogte van Le Lavandou en Bormes les Mimosas liggen 3 eilanden. Op Porquerolles is het leuk om te mountainbiken. Je kunt deze fietsen op het eiland huren. Port-Cros is een bekend snorkel- en duik eiland en je kunt er tevens prachtig hiken, evenals op het eiland Levant. Wel opletten wanneer je niet in je blootje wilt, er is namelijk ook een naturisten gedeelte.
Met deze link beleef je nog meer Franse sferen.
Bron van de eilanden: foto's uit eigen beheer, Inspiré par Magazine Côte et Provence, Magazine Leven in Frankrijk zomer 2011 en Wikipedia Hoe leuk is dat, vorige week bloemen uit de tuin en nu de nectarine uit de tuin geoogst. Vanaf het voorjaar is het al genieten van die mooie bloesem en dan komen de bijen langs. Zo mooi hoe de natuur dat zelf regelt. Even geduld hebben en dan begint het.... Maar de vogels zijn er ook gek op dus al gauw een net er over gespannen en nu was de tijd rijp om te plukken. En wat doen we met de oogst? Je kunt de nectarines natuurlijk zo opeten. Maar je kunt er ook gebakjes van maken. Daarbij zijn ze zijn ook zeer geschikt om gegrilld als nagerecht te serveren of het gebakje met een bolletje slagroomijs. We hebben ook een (Elstar)appelboom. Wanneer de tijd rijp is zie je daar ook mijn verhaal over verschijnen en wat we met de appels gedaan hebben natuurlijk.
Ook de lavendel heb ik inmiddels geplukt en hangt te drogen. Onze dochter kwam ook nog met een leuke tip om de toiletrollen binnenin met lavendel geurolie te besprenkelen. Zo versterk je de heerlijke lavendelgeur in je toilet. Je kunt natuurlijk ook andere geuren gebruiken.
Geniet!
Kinderen (en volwassenen;-) leren op Ipad/tablet met de 'Dr. Panda Restaurant Azië app' spelenderwijs al sushi maken. Leuk omdat nu te verbinden met de praktijk en je hebt een bezigheid die veel geld oplevert. Sushi is duur vanwege de tijd die er in gaat zitten, dus wanneer je het zelf maakt is het een stuk goedkoper. Je kunt de sushi ook maken met door de kinderen gekozen ingrediënten. SAMEN SUSHI MAKEN Wanneer je onderstaande recepten bekijkt vind je tevens de ingrediënten en kun jij je boodschappenlijst gaan samenstellen. Je kunt de sushi van rijst maken, maar ook van bloemkoolrijst wanneer je voor minder calorieën wilt gaan. Net zo lekker! Voor de liefhebbers is er nog een blog met recepten uit de Japanse keuken!
Veel succes en vooral veel kook- en kijkplezier! PS. Wanneer je sushibeginner bent kun je ook een sushi kit kopen om het te proberen, dan heb je de basis bij elkaar en hoef je alleen ingrediënten naar smaak toe te voegen.
KAMPEREN KUN JE LEREN! Wij kamperen graag (wel met mooi weer ;-), maar al onze campingspullen liggen in onze caravan in Zuid-Frankrijk. Wij houden namelijk niet van rijden met een caravan dus laten we de caravan daar staan, maar dat was nu even niet handig. Dus we hebben voor nog geen 300,00 euro een tent en kampeerspullen gekocht en konden we gaan kamperen in Nederland.
MAISON PRIMAGO IN CIJFERS Wat zo leuk is en ik nooit verwacht had is dat ik in de loop van de tijd tientallen foto's ging ontvangen van mensen die de recepten ook echt hadden gemaakt. Door deze leuke onverwachte wending heb ik daar geen cijfers van bijgehouden, maar heeft gemaakt dat ik er mee door wilde gaan. Wel heb ik statistieken van de website beschikbaar en toch leuk om te weten.
TOP 3 MEEST GELEZEN BLOGS Op naar een nieuw jaar hopelijk wel zonder lockdown, maar met volop tips voor een leuk leven thuis!
PICANHA VOOR DE ECHTE VLEES LIEFHEBBERS Het betaalbare stuk vlees (staartstuk) is in Zuid Amerika heel populair en ideaal wanneer de eetgroep wat groter is. Voor de juiste bereiding is het handig om een kernthermometer te hebben. Zo weet je precies hoe gaar het vlees van binnen is. EN NOG MEER VLEES/VIS De mogelijkheden van barbecueën zijn oneindig. Hieronder vind je wat ideeën en op de barbecue pagina vind je er nog meer. VEGETARISCHE BARBECUE Barbecueën associeer je meestal met vlees, maar het is ook heerlijk om aardappelen, kaas en groenten op de barbecue te grillen. Mijn favoriet is de camembert. Broodje er in dopen en het is net kaasfondue. Fijne Vaderdag!
10 ronde gerechtjes voor bij de voetbalwedstrijden! Toch liever oranje versnaperingen? Bekijk dan de blog met oranje gerechten
Als communicatie/team trainer binnen de culturele sector en voor 75% bij bibliotheken ben ik zelf natuurlijk ook heel blij dat de stap is gezet om de bibliotheken als eerste van deze sector weer te openen. We durven een beetje vooruit te kijken en te herontdekken hoe de klant- en teamcommunicatie het beste voortgang kan krijgen. Even geen online sessie meer, maar lekker weer live bij elkaar zitten om de nieuwe route voor de klant met elkaar te gaan bepalen en de teamgeest te voeden, daar kijk ik enorm naar uit.
EIGEN THEEPROEVERIJ Je kunt de high tea extra leuk maken met een theeproeverij erbij. Houd het simpel door gewoon blind de hoofdsmaak van de thee te raden. Wil je echter dieper gaan dan kun je bij verschillende gerechtjes een passende thee serveren. Dit vergt wel even wat voorbereiding.
Heb je nog geen Moederdag cadeau? Maak dan een cadeaubon voor een zelf gemaakte high tea of high wine op een later moment. Altijd leuk om iets met elkaar in het vooruitzicht te hebben!
Twee gerechten voor de prijs van één. Wie wil dat niet! Dit keer maakte ik van de schillen en houtachtige uiteinden voor het eerst mijn eigen gemaakte aspergesoep. Wat een verrassing om van 'afval' weer iets lekkers te kunnen maken. Je kunt wat over gebleven roomkaassaus door de soep doen, dit geeft de soep ook weer een heerlijke smaak. Ook in de soep een beetje gesnipperde ham en ei erbij en je kunt gaan genieten! Meer voorjaarsgerechten vind je op de lente/zomer pagina. Of alle gerechten op thuis lekker eten onder gebracht in thema's.
Nooit meer een blog missen? Geef je dan op voor de nieuwsbrief
De oranje gerechten!
Nooit meer een blog missen? Geef je dan op voor de nieuwsbrief
Op naar de bikini- en badpakperiode! Het is de start van een bewuste levensstijl wat begint met verstandig boodschappen doen .
Koolhydraatarme maaltijden Omdat gezellig, maar ook gezond eten voor mij belangrijk blijft (zeker in een afvalperiode) heb ik inmiddels veel lekkere koolhydraatarme gerechten verzameld. De recepten zijn onderverdeeld in voorgerechten, hoofdgerechten en wat nagerechten, maar zijn natuurlijk zelf goed in te delen voor elk moment van de dag. Ook met het verdubbelen van de hoeveelheden kun je van een voorgerecht makkelijk een hoofdgerecht maken. Zorg in ieder geval dat het leuk blijft, dan houd je het ook langer vol. Veel succes en blijf genieten!
EN NOG MEER....... De gemengde eiersaladeschotel is altijd een groot succes want er zit altijd wel iets bij wat iedereen lekker vindt. Voor de visliefhebbers heerlijk gevulde zalmbonbons en de hartige taart van ei en groenten is een fijn gerecht voor de koolhydraatarme eters. Nieuwsgierig geworden? Kijk gerust op de Paasbrunch pagina voor nog meer lekkers.
Toch liever een paasdiner? Kijk dan morgen op Maison Primago met tips voor borrel en diner.
Geluksmomenten Ik spreek zelf eigenlijk liever over het streven naar zoveel mogelijk geluksmomenten. Want verlang je er naar om continue gelukkig te zijn dan word je al snel teleurgesteld. Het leven gaat niet altijd over rozen, en wat je meemaakt heeft invloed op je geluksgevoel. Het is de kunst om je te kunnen aanpassen aan de omstandigheden, dat kan al zitten in kleine dingen. Tijdens deze coronaperiode hebben we misschien wel meer stilgestaan bij wat ons nu gelukkig kan maken en probeer ik mezelf vooral niet druk of kwaad te maken over dingen waar ik geen invloed op heb. Dan zit het streven naar zoveel mogelijk geluksmomenten mij ook zo min mogelijk in de weg.
Wat zijn jouw verlangens?
Misschien is het een mooi moment om vandaag op de 'Internationale dag van het geluk' stil te staan wat je hebt, waar je nog van droomt en hoe je het eventueel kunt verwezenlijken. Of meld je aan voor de workshop 'Recept voor geluk' waarin we samen kijken naar 'jouw ingrediënten' in combinatie met de juiste 'bereiding' wat maakt dat je wensen vorm kunt geven. Want je verlangens in gang zetten maakt een grote kans op succes! PRIMAGO 1996 - 2021
Op 15 maart 1996 is Primago opgericht. Nu 25 jaar later geen groot feest door COVID19, maar een dankbaar overzicht van 25 jaar werkplezier. Ik bedank mijn gezin voor het altijd klaarstaan en liefdevol meedenken over Primago. Ook wil ik mijn dank uitspreken naar samenwerkingspartners/klanten/opdrachtgevers voor hun vertrouwen al die jaren. Tijdens het jubileum jaar zullen verschillende acties plaatsvinden (met de COVID19 maatregelen in acht genomen) om deze mijlpaal te vieren.
Deze week zijn we ook alvast in de paassfeer gekomen. We hebben paaszandkoekjes gebakken met onze kleindochter Amelie met het familierecept van mijn moeder. Die gaan er nog steeds in als koek!
|
Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis.
Thema's op deze site:
Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
Archieven
Maart 2024
|