Deze traditionele Britse Beef Wellington smaakt altijd bij een feestelijk diner. Maar misschien nog het meest met kerst. Fijn als je een kerntemperatuurmeter hebt om de exacte gaarheid van de wellington te bepalen.
|
Ingrediënten voor 6 personen
|
Bereiding:
Stap 1 Rol de ossenhaas door de peper en zout. Smelt de roomboter en braad de ossenhaas in circa 4 minuten een koekenpan rondom goed bruin. Haal het vlees uit de pan en smeer het vlees dun in met de mosterd. Zet het vlees koel weg. Stap 2 Maal de champignons, sjalotjes, lente ui, peterselie, knoflook en tijmblaadjes in de keukenmachine geheel fijn tot een pasta. Bak deze in een droge koekenpan totdat het vocht is verdampt en zet het daarna in de koeling. Stap 3 Leg plastic folie uit op het aanrecht en leg er de ham dakpansgewijs op. Smeer de koude pasta gelijkmatig over de ham uit, strooi wat fijn gestampte beschuit op de plek waar de ossenhaas komt te liggen (de beschuit neemt dan het vocht een beetje op) en leg het afgekoelde vlees er op. Rol met behulp van de folie het vlees in de ham. Rol dit stevig op en draai de uiteinden losjes dicht en leg het pakket in de koeling (of 10 minuten in de vriezer). Stap 4 Verwarm de oven op 200 graden. Rol de bladerdeeg met een deegroller uit tot 1 grote lap. Haal het vleespakket uit de koeling uit de folie en leg hem op het deeg. Rol het deeg strak om het vlees heen. Zorg ervoor dat er geen lucht onder zit. Sluit de naden goed af, bevochtig het deeg een beetje en vouw het deeg bij de kopse kanten goed op elkaar. Verwijder eventueel overtollig deeg. Rol het strak in plasticfolie en leg de rol 2 uur in de koeling. Stap 5 Haal het vlees uit de koeling. Klop het ei los. Heb je nog bladerdeeg over? Maak dan sterretjes of reepjes ervan en versier de wellington. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeegpakket met het losgeklopte ei. Stap 6 Bak de Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven in circa 25 minuten goudgeel en medium gaar. De kerntemperatuur moet 52 graden worden. Laat het pakket 10 minuten rusten. |