Iets wat op geen Franse menukaart ontbreekt is steak tartare. Steak tartare is gemaakt van rauwe kogelbiefstuk dus in de zomer best risicovol om te bestellen wat ik dus ook nooit doe. Goede reden om dit liever zelf te maken zodat je weet dat de biefstuk vers van de slager is. Zeg het er ook bij dat je het rauw gaat eten, dan geeft de slager je het meest verse stuk biefstuk. Dit recept voor steak tartare met gepocheerd kwarteleitje is geschikt voor een amuse/voorgerecht voor 6 personen.
Eet je het liever als hoofdgerecht? Verdubbel dan de ingrediënten. |
Ingrediënten voor 6 personen Amuse of voorgerecht
Extra benodigdheden:
|
Bereiding Toast het brood en steek er met de uitsteekvorm 6 rondjes uit. Besmeer de rondjes met de truffelmayonaise. Snijd het ijskoude vlees heel fijn of snijd het in blokjes en maal het in de keukenmachine of hak het met de staafmixer. Rasp het uitje zeer fijn. Hak de peterselie fijn, maar houd wat achter voor de garnering. Snijd de augurkjes en de kappertjes ragfijn. Meng de biefstuk, ui, peterselie, kappertjes en augurk in een kom en breng het op smaak met citroenrasp, zout, peper, mosterd, Worcestersaus, en tabasco. Maak het mengsel eventueel nog smeuïg met wat olie. Zet het biefstukmengsel weer in de koelkast. Breng een liter water met de azijn aan de kook. Roer tot er een 'snelle' draaikolk ontstaat. Breek een truffeleitje open en laat hem langzaam in het midden van de draaikolk glijden. Laat het kwartelei 1 minuut koken en schep daarna met een schuimspaan uit de pan. Herhaal dit met de andere eieren. Pak het toastrondje, zet de uitsteekvorm erop en schep hier 1/6 deel van het vleesmensgel in en druk het aan met de stamper of een klein lepeltje. Verwijder de vorm voorzichtig en leg het gepocheerde kwartelei erop en garneer het met wat peterselie. Herhaal dit tot je 6 steak tartare hebt. Serveer de steak tartare met wat truffelmayonaise en zet extra peper en zout op tafel voor de liefhebbers. Tip: Leuk om op een feestelijk (kerst)diner te serveren. Wanneer je genoeg plek hebt in de koelkast kun je het van te voren maken. Haal de steak tartare dan wel circa 10 minuten voor serveren uit de koelkast zodat hij niet al te koud is. |