Gevuld speculaas eten we traditiegetrouw vooral rond Sinterklaas. Mijn moeder bakte het vroeger ook al en dit is haar recept wat ik nu ook steeds maak.
|
Ingrediënten voor 12 punten of blokjes:
|
Bereiden: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven op 180 graden. Splits het ei in aparte schaaltjes. Kneed de boter, het meel en de suiker met de speculaaskruiden. Kneed de ingrediënten tot 1 geheel en maak er 2 ballen van. Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier en verdeel 1 bal gelijkmatig over de bodem. Strijk het glad met de bolle kant van een vochtige lepel (herhaal dit bij iedere laag). Maak je handen nat, vermeng het eiwit met de amandelspijs en verdeel de spijs als vulling over de bodem. Vervolgens kun je de 2e bal gelijkmatig verdelen over de vulling. Garneer het deeg met de amandelen en bestrijk het geheel met het eigeel Bak de gevulde speculaas in 20 à 25 minuten gaar. Af laten koelen en in 12 blokjes of punten snijden. |