Speculaas eten wij vooral met Sinterklaas.
Ik heb alleen geen traditionele speculaaskoekjes plank maar wel een koekjesstempel. Je kunt uiteraard ook gewoon koekvormpjes gebruiken zoals ik met mijn jongste kleindochter heb gedaan. Speculaashartjes gebakken. Met de oudste ben ik Speculaas Pietjes en Speculaasmijters gaan maken. Kortom...een leuke voorbereiding op de aankomst van de stoomboot of voor Pakjesavond. |
Ingrediënten:
|
Bereiden:
|
*Het lekkerste is wanneer je het deeg een avond van te voren al maakt zodat de kruiden goed in kunnen trekken.
Je bewaart het dan in huishoudfolie in de koelkast. Haal het deeg 1 uur voordat je gaat bakken uit de koelkast.
Je bewaart het dan in huishoudfolie in de koelkast. Haal het deeg 1 uur voordat je gaat bakken uit de koelkast.
Tips voor de verschillende speculaasvormen:
Pietenspeculaas: Ik heb de koekjes stempel gebruikt voor de Pietengezichten. Doe wat bloem in een bordje en voordat je de stempel gebruikt doop je de stempel in de bloem en herhaal dit iedere keer. Daarna steek je het gezicht uit met een ring en leg het op de bakplaat. Heb je geen koekjesstempel? Dan maak je een rol van de deegballen. De rol in plakjes snijden en op bakplaat verdelen en een mond tekenen in het deeg. Dan heb je gewoon ronde speculaasgezichtjes. De gezichtjes bakken zoals bij de bereiding beschreven staat en gelijk na het bakken de suikeroogjes er in drukken. Laten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt anders breken ze. De Pietenhoedjes zijn gewoon van papier geknipt en niet eetbaar.
Sinterklaasmijters: Wij hebben de mijters gewoon zelf uitgesneden met een mes. Na het bakken, laten afkoelen en met een decoratiestift het kruis maken.
Halve maan speculaasjes: Hier heb ik net als de hartjes een koekjesvorm van. Maar ook kun je proberen de halve maan zelf uit het deeg te snijden. De speculaasmaantjes bakken zoals bij de bereiding beschreven staat en gelijk na het bakken het suikeroogje er in drukken. Laten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt anders breken ze.
Pietenspeculaas: Ik heb de koekjes stempel gebruikt voor de Pietengezichten. Doe wat bloem in een bordje en voordat je de stempel gebruikt doop je de stempel in de bloem en herhaal dit iedere keer. Daarna steek je het gezicht uit met een ring en leg het op de bakplaat. Heb je geen koekjesstempel? Dan maak je een rol van de deegballen. De rol in plakjes snijden en op bakplaat verdelen en een mond tekenen in het deeg. Dan heb je gewoon ronde speculaasgezichtjes. De gezichtjes bakken zoals bij de bereiding beschreven staat en gelijk na het bakken de suikeroogjes er in drukken. Laten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt anders breken ze. De Pietenhoedjes zijn gewoon van papier geknipt en niet eetbaar.
Sinterklaasmijters: Wij hebben de mijters gewoon zelf uitgesneden met een mes. Na het bakken, laten afkoelen en met een decoratiestift het kruis maken.
Halve maan speculaasjes: Hier heb ik net als de hartjes een koekjesvorm van. Maar ook kun je proberen de halve maan zelf uit het deeg te snijden. De speculaasmaantjes bakken zoals bij de bereiding beschreven staat en gelijk na het bakken het suikeroogje er in drukken. Laten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt anders breken ze.