Millionaire's Shortbread wordt vaak geassocieerd met Schotland en vindt ook daar zijn herkomst, maar door zijn populariteit wordt het ook gemaakt in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook echt wat lekkers.
Zeer geschikt om bij een high tea te presenteren. |
Ingrediënten Shortbread:
Ingrediënten karamel:
Ingrediënten chocolade:
|
Bereiding: Stap 1 Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan met water zodat het blikje onder water staat. Breng het aan de kook en laat het 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Zorg dat het blikje onder water blijft staan gedurende de kooktijd. Neem het blikje uit de pan (met een tang) en laat het 30 minuten afkoelen. Stap 2 In de tijd dat het blikje staat te koken verwarm je de oven voor op 180 graden. Vet je de ovenschotel (20 x 30 cm) in met boter, en bekleed je de schaal met bakpapier en vet je het weer in met boter. Doe de bloem met de kristalsuiker en in een kom en snijd 175 gram boter in stukjes door de bloem en suiker. Kneed het tot een stevig deeg en verdeel het met je handen over de bodem van de schotel. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak het in circa 30 minuten lichtbruin en gaar. Laat het geheel afkoelen. Stap 3 Smelt de 150 gram boter in een steelpan. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en verhit al roerend met een garde tot je een gladde karamel hebt. Voeg de bruine basterdsuiker toe en laat het op een laag vuur smelten. Verdeel de karamel over de shortbread bodem en laat het 2 uur afkoelen in de koelkast. Stap 4 Breek de stukjes chocolade in een steelpan. Verhit in een pan eronder een laagje water en smelt de chocolade au bain marie Schenk de chocolade over de karamel en spreid uit met een spatel. Zet terug in de koelkast (circa 1 uur) om de chocolade te laten stollen. Snijd de Millionaire's Shortbread in de gewenste maat. In circa 20 kleine stukjes voor een high tea of 10 grote stukken wanneer je het eet als gebak. |