Als tiener had ik een bijbaantje bij een banketbakker in Den Haag.
Ik hielp mee in de winkel, maar ook in de bakkerij en leerde ik onder andere sneeuwballen maken voor oud en nieuw. Deze sneeuwballen worden gemaakt van soezendeeg met krenten en rozijnen en gevuld met slagroom. Smullen maar! Tip: vervang de krenten door gedroogde cranberry's voor een feestelijke variant. |
Ingrediënten voor 8 à 10 soezen
|
Bereiding: Stap 1 Was de krenten en rozijnen en laat ze een uur wellen. Stap 2 Breng in een pan water, melk, snufje zout en boter aan de kook. Voeg de bloem toe en roer het goed door. Er ontstaat nu een deegbal. Gaar het nog even door en haal de pan van het vuur. Voeg dan één voor één de eieren toe en blijf goed roeren. Voeg als laatste de uitgelekte krenten en rozijnen toe. Stap 3 Klop de slagroom met de suiker stijf en zet het tot gebruik in de koelkast Stap 4 Vul een pan met zonnebloemolie (nooit meer dan 3/4 tot de rand) en verwarm de olie rustig. Het gas niet voluit. Probeer eerst een stukje brood om te kijken of de olie heet genoeg is (180 graden is de beste temperatuur om sneeuwballen te frituren). Maak de ijslepel vochtig met water en schep een klein beetje beslag in de lepel en laat het voorzichtig in de olie glijden. Afhankelijk van de grootte van de pan, niet te veel sneeuwballen in 1 keer bakken anders koelt het vet te veel af. Keer de sneeuwbal af en toe. Na ongeveer 8 à 10 minuten zijn de sneeuwballen klaar. Haal de sneeuwballen met een roestvrijstalen schuimspaan uit het vet en laat ze goed uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier. Snijd de sneeuwballen open en spuit er vlak voor het serveren slagroom in. Leg de sneeuwballen op een platte schaal en bestrooi ze met poedersuiker. |