Picanha is een betaalbaar stuk vlees (staartstuk) en in Zuid Amerika heel populair. Ideaal wanneer de eetgroep wat groter is. Voor de juiste bereiding is het handig om een kernthermometer te hebben. Zo weet je precies hoe gaar het vlees van binnen is.
Je kunt Picanha bereiden op de barbecue of in de oven. |
Ingrediënten voor circa 4-5 personen
Kerntemperatuur: 50 graden is rauw 56 graden is medium 60 graden is meer door gegaard |
Bereiding: Snijd de vetlaag van het vlees kruislings in. Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade en wrijf het vlees ermee in. Laat minimaal 30 minuten marineren. Bestrooi het vlees aan alle kanten royaal met zout. Barbecue met deksel: Steek de barbecue aan en wacht tot het vuur weg is en de houtskool gloeit of wanneer de gasbarbecue op temperatuur is. Grill met de vetrand naar beneden op hoog vuur 3 min. Keer om, draai het vuur laag. Sluit de barbecue en grill tot een kerntemperatuur van 56 °C. Neem het vlees van de barbecue en wikkel in aluminiumfolie. Laat 10 min. rusten. Snijd vervolgens in dunne plakken en serveer. Oven: Verwarm de oven tot 150 graden. Grill in grillpan met de vetrand naar beneden op hoog vuur 3 min. Keer om, draai het vuur uit. Leg de Picanha in een ovenschaal en laat minimaal een uur garen. Check na een uur wat de kerntemperatuur is (erg afhankelijk van de grootte van de Picanha) en laat hem garen tot de gewenste kerntemperatuur. Neem het vlees uit de oven en wikkel in aluminiumfolie. Laat 10 min. rusten. Snijd vervolgens in dunne plakken en serveer. Lekker met chimichurri dip |