Asperges blijven een bijzondere delicatesse. Juist omdat het zo kort verkrijgbaar is moet je er even van genieten. Toevallig kwam ik bij de Lidl asperges tegen in de categorie 'verspil me nietjes'. Minder mooi, maar overheerlijk en dat maakt deze delicatesse betaalbaar voor iedereen. Dit keer maakte ik van de schillen en houtachtige uiteinden voor het eerst mijn eigen gemaakte aspergesoep. Wat een verrassing om van 'afval' weer iets lekkers te kunnen maken.
|
Ingrediënten voor 2 personen (en eventueel 4 kommen soep):
|
Bereiding:
Stap 1 Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Snijd het houtachtige uiteinde er af. Bewaar de schillen en uiteinden. Stap 2 Kook de asperges in 12 à 15 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar in water met een bouillonblokje. Giet de asperges af en bewaar het kookvocht. Stap 3 Verwarm de roomkaas met de geraspte knoflook in een steelpan en giet beetje voor beetje circa 200 ml. kookvocht al roerend met een garde bij de roomkaas totdat het een goede sausdikte heeft. Maak het op smaak met zout en peper. Is de saus nog te dun? Laat het dan even zachtjes inkoken. Bewaar de rest van het kookvocht eventueel voor de soep. Stap 4 Snijd de ham en de peterselie fijn. Snipper het gekookte ei. Verdeel de gekookte asperges op een schaal (houd eventueel 2 à 3 asperges* achter voor de soep). Verdeel 3/4*van de gesnipperde ham over de asperges. Giet 3/4* van de warme saus over het geheel en garneer het met de gesnipperde ei en peterselie. *Maak je geen soep dan kun je alle asperges, saus en ham gewoon gebruiken. |