PRIMAGO
  • STUDIO
    • INNOVEREN EN PROFILEREN
    • ADVISEREN
    • SAMENWERKEN met vrijwilligers
    • PERSOONLIJKE ONTWIKKELING >
      • De kunst van het thuiswerken
      • Jouw volgende stap
      • Spreken voor groepen
  • MAISON
    • Thuis eten >
      • Voorraadkast
      • Aziatisch >
        • Aziatische omelet
        • Foo yong hai
        • Frikadel Goreng
        • Gado Gado
        • Indische gehaktballetjes
        • Kipsate
        • Loempia
        • Rendang Pedis
        • Rijstvelloempia
        • Sambal goreng boontjes
      • Barbecue >
        • Gepofte aardappel
        • Gevulde champignons
        • Halloumispies
        • Kipspies
        • Marshmallowspies
        • Moorse lamsspies
        • Tonijnspies
        • Vispakketje
      • Borrel >
        • Carpacciobonbons
        • Likkepot
        • Pate met spek
        • Amuses >
          • Courgette rolletjes
          • Kaas-ui broodjes
          • Surimicocktail
        • Mezedes >
          • Dakos
          • Gevulde snackpaprika
          • Griekse gehaktballetjes
          • Spanakopita
          • Tzatziki
          • Tapenade
      • Frans >
        • Menu Bon Vivant >
          • Hartige tarte tatin
          • Eend
        • Menu Branche >
          • Ratatouille
          • Zoete tarte tatin
        • Menu Classique >
          • Boeuf Bour­guig­non
        • Menu Exclusif >
          • Eendenlever
          • Lamshaas
          • Fruitterrine
        • Menu Facile >
          • Champignons a escargots >
            • Kruidenboter
          • Nicoise
        • Menu Poison >
          • Tartare de thon
          • Forel
          • Citroensorbetijs
      • Grieks >
        • Menu Moderno >
          • Bladerdeegpakketje
        • Menu Paradosiakos >
          • Griekse bonensalade
          • Griekse dorpssalade
          • Moussaka
        • Menu Psari
      • Herfst-winter >
        • Appelbeignets
        • Bananasplitijs met chocoladetruffels
        • Gevulde vijgen
        • Kippenragout
        • Koningentaart
        • Kalkoen
        • Lamsvlees
        • Oliebollen
        • Stoofpeertjes
        • Zwijnenragout
      • Hollands met een twist >
        • Andijvieschotel
        • Bloemkoolschotel
        • Boerenkoolpesto
        • Hutspot met gehakt
        • Spruitjesschotel
        • Witlofschotel
        • Zuurkoolschotel
      • Italiaans >
        • Menu Antipasti >
          • Zalmbonbon
          • Capresespies
          • Crostini
          • Pesto
        • Menu Classico >
          • Meloen met parmaham
          • Stracotto
          • Tiramisu
        • Menu Di Moda >
          • Auberginesandwich
          • Risotto
        • Menu La Dolce Vita >
          • Aardappel met rozemarijn
          • Kalfsoester
        • Menu Pesce >
          • Vitello tonnato
          • Pasta al salmone
          • Lemon cheesecake
        • Menu Semplice >
          • Pizza
          • Gegrilde nectarine
      • Koolhydraatarm >
        • Koolhydraatarm voorgerecht >
          • Gevulde portobello
        • Koolhydraatarm hoofdgerecht >
          • Bloemkoolrijst
          • Broccolirijst al limone
          • Courgettepasta
        • Koolhydraatarm nagerecht >
          • Appelmoescake
          • Bananenbrood
      • Mexicaans >
        • Chili sin-con carne
        • Empanadas
        • Guacamole
        • Kip in chocoladesaus
        • Nachos uit de oven
        • Taco vullen
        • Quinoa ovenschotel
        • Mangocheese toetje
      • Midden Oosten >
        • Baba Ghanoush
        • Borekas
        • Latkes
        • Koolrolletjes
      • Oostenrijkse keuken >
        • Apfelstrudel
        • Curryworst
        • Gluhwein
        • Grillteller
        • Heisse liebe
        • Tiroler grostl
        • Wiener schnitzel
      • Salades >
        • Aardbeiensalade
        • Bietensalade
        • Bonensalade
        • Eiersaladeschotel
        • Huzarensalade
        • Koolsalade
        • Pastasalade
        • Salade met sherrydressing
        • Slanke rijstsalade
      • Sauzen en dips >
        • Cranberrysaus
        • Kip tandoorisaus
        • Marsalasaus
        • Paddenstoelensaus
        • Pastasaus
        • Pindasaus
        • Pruimensaus
        • Rode portsaus
        • Stroganoffsaus
      • Soepen >
        • Boerenkoolsoep
        • Bonensoep
        • Broccolisoep
        • Frittatensoep
        • Goulashsoep
        • Mosterdsoep
        • Minestronesoep
        • Paprikasoep
        • Pindasoep
        • Pompoensoep
        • Spinaziesoep
        • Uiensoep
        • Venkelsoep
      • Spaans >
        • Tapas de Moda >
          • Gegrilde aubergine met honing
          • Tortilla
          • Paella
        • Tapas la Buena vida >
          • Mango met Serranoham
          • Artisjok met ei
          • Albondigas
          • Patatas aioli
          • Varkenshaas met Brandysaus
          • Spaans kaasplankje
        • Tapas de Pez >
          • Gazpacho
          • Calamaressalade
          • Vispastei
          • Aardbei met meloen
        • Sangria
      • Zoet >
        • Appelhapje met ijs
        • Amandelbroodjes
      • Zuid Afrikaans >
        • Bobotietaart
        • Gevulde minibroodjes
    • Thuis op vakantie >
      • Boeken >
        • Boeken Frankrijk
        • Boeken Griekenland
        • Boeken Italie
        • Boeken Spanje
      • Frankrijk
      • Griekenland
      • Italie
      • Oostenrijk
      • Spanje
      • Thuiskomen
    • JOUW SLIMME GARDEROBE >
      • Hoe combineer je kleuren
      • Kleurentest
      • De taal van kleur
      • Garderobe samenstellen
      • Kledingtest
      • Kleding op je werk
      • Garderobeweek 2020
  • OVER PRIMAGO
    • Nieuwsbrief
    • Contact

MAISON
​PRIMAGO

De taal van kleuren

9/29/2020

 
Kleuren hebben zo hun onbewuste boodschappen en kunnen onderdeel zijn van de non-verbale comminucatie tussen jou en anderen.
​Specifieke kleuren kunnen bij mensen een onbewuste reactie teweegbrengen en kunnen jou en jouw omgeving misschien zelfs psychisch, fysiek en esthetisch beïnvloeden. 
Picture
Dit kan zowel in positieve als in negatieve zin het geval zijn. Als je geen risico wilt nemen in jouw persoonlijke presentatie, doe dan je voordeel met de boodschap van de onderstaande kleurkenmerken.​​
BLAUW
Blauw staat voor frisheid en zuiverheid. Donker- en marineblauw, helder koningsblauw, middenblauw, turkoois.
  • Positieve kenmerken: Rust, ruimte, verlangen, betrouwbaar, consequent, ordelijk.
  • Minder positieve kenmerken: Conservatief, voorspelbaar, weinig origineel.
  • Kies voor blauw: Als je gezag wilt uitstralen. Hoe donkerder de kleur, des te groter de autoriteit en de afstand tot jouw gehoor. Middenblauwe tinten zijn meer benaderbaar en ook het meest mediavriendelijk (tv / foto)
  • Kies niet voor blauw: Als je jezelf als een creatieve persoon wilt laten zien. Blauw en creativiteit gaan naar de gangbare opvatting niet samen, tenzij je het op eigen wijze combineert.

GRIJS
De kleur die het minst in de herinnering blijft. Alle midden tinten grijs, antraciet, warm grijs, parelgrijs en taupe (grijs vermengd met bruin).
  • Positieve kenmerken: Respectabel, wijsheid, neutraal, evenwichtig en eenvoud.
  • Minder positieve kenmerken: Veilig, nietszeggend, grauw en melancholie.
  • Kies voor grijs: Voor een zakelijke, betrouwbare uitstraling. Als je een evenwichtige of onpartijdige indruk wilt wekken. Accentueer grijs met een verrassende kleur in stropdas, shirt, blouse of shawl. Voor sollicitatiegesprekken, als je op veilig wilt spelen, gecombineerd met wit.
  • Kies niet voor grijs: In creatieve beroepen, althans niet in klassieke kleurcombinaties. Kies ook niet voor grijs als je wilt opvallen of actie moet ontketenen. Grijs remt af. 

BRUIN
De kleur van gezelligheid. Chocolade-, antraciet- en cacaobruin als ook alle schakeringen goudbruin en bruinroze.
  • Positieve kenmerken: Toegankelijk, huiselijk, landelijk.
  • Minder positieve kenmerken: Veilig, saai, 
  • Kies voor bruin: In een situatie waarin je mensen los wilt laten komen en vrijer wil laten communiceren. Als alternatief voor grijs en blauw als dit jou beter staat. Dit is afhankelijk van bedrijf en functie. Ook goed op de materiaalkeuze letten.
  • Kies niet voor bruin: In situaties waarin je aandacht wilt trekken of flamboyant wilt verschijnen en in de hoogste regionen van de zakenwereld.

ZWART
​Totale afwezigheid van kleur vanwege de volkomen absorptie van het licht.
  • Positieve kenmerken: Formeel, stijlvol, mysterieus, krachtig.
  • Minder positieve kenmerken: Somber, afstandelijk, negatief.
  • Kies voor zwart​: Als je mensen op een afstand wilt houden. Voor avondkleding, diners en formele gelegenheden.
  • Kies niet voor zwart: Als je wilt dat mensen open tegen je zijn. Vooral belangrijk in de omgang met oude mensen en kinderen. Vlak bij jouw gezicht als jouw kleuring niet in harmonie is ook niet aan te bevelen. Als je weinig tijd hebt om zorg aan je uiterlijk te besteden, kies dan niet voor zwart, op zwart zie je ieder pluisje en vlekje.

WIT
​​De totale reflectie van licht. Zuiver- en gebroken wit en schakeringen van ivoorwit.
  • Positieve kenmerken: Puur, fris, schoon.
  • Minder positieve kenmerken: Kleurloos, koud, steriel.
  • Kies voor wit​: Om een fel contrast te creëren met donkere tinten zoals marineblauw, antraciet of zwart,
  • waardoor de indruk van autoriteit wordt gewekt.
  • Kies niet voor wit: Als je weinig tijd hebt voor persoonlijke verzorging, want je ziet er alles op.

ROOD
​De kleur van warmte en vuur. Zuivere heldere roodtinten, zowel warm als koel.
  • ​Positieve kenmerken: Optimistisch, assertief, stimulerend.
  • Minder positieve kenmerken: Agressief, dominant, bedreigend.
  • Kies voor rood: Wanneer je erkend wilt worden of aandacht wil trekken. Wanneer je vermoeid bent. Rood geeft energie!
  • Wanneer je gezag moet uitstralen zonder bedreigend te zijn, draag je rood met mate.
  • Kies niet voor rood: Bij sollicitatie gesprekken, tenzij in kleine vlakken. Als je oververmoeid bent of onderhevig aan te veel stress kun je het ook beter laten, het kan de in- en uitwendige spanning verergeren.

ROZE
​De sublieme vrouwelijke kleur. Suikerspintinten als ook zalm-, koraal-, fuchsia- en framboostinten
  • ​Positieve kenmerken: Vrouwelijk, vriendelijk, toegankelijk, niet bedreigend.
  • Minder positieve kenmerken: Onbelangrijk, geen zelfvertrouwen.
  • Kies voor roze: Vooral voor dames: om strenge zakelijke kleding te verzachten.
  • Heren: roze voor de das, bij een niet zakelijke gelegenheid.
  • Kies niet voor roze: In een zakelijke omgeving. Roze is geen kleur voor managers.

GROEN
De kleur van natuur en milieu. Olijf-, mos-, bos-, sparren- en dennengroen, evenals zuiver groen.
  • Positieve kenmerken: Onafhankelijk, vasthoudend, betrouwbaar en ontspannend.
  • Minder positieve kenmerken: Saai, voorspelbaar, afkerig van risico.
  • Kies voor groen: Als je oververmoeid bent of onder te veel stress gebukt gaat. Groen werkt revaliderend! Diepe tinten zoals bos-, olijf- of dennengroen vormen in een zakelijke context een prima alternatief voor marineblauw.
  • Kies niet voor groen: Als je als ondernemer of financier bij een bank om risicodragend kapitaal vraagt, groen getuigt niet direct van visie en energie.

GEEL
De kleur van zon en zomer. Zonnige, heldere en banaankleurige tinten tot goudgeel.
​Citroengeel als het helder en sterk is.
  • Positieve kenmerken: Vrolijk, optimistisch, actief en ongeremd.
  • Minder positieve kenmerken: Impulsief, grillig, vermoeiend.
  • Kies voor geel: Wanneer je op wilt vallen in een mensenmassa. Als je met kinderen werkt, kinderen houden van geel. Om jezelf op te vrolijken, vooral op een rotdag.
  • Kies niet voor geel​: Als je de aandacht niet op jou gevestigd wilt zien.

ORANJE
​Van zuiver oranje, pompoen, mandarijn tot helder perzik.
  • Positieve kenmerken: Vitaliteit, plezier in je leven, enthousiast, gezellig, niet geremd.
  • Minder positieve kenmerken: Oppervlakkig, gewoontjes, geen eigen smaak, wispelturig.
  • Kies voor oranje: Als je een stimulerende kleur wilt dragen in een 'onopvallende' situatie
  • Kies niet voor oranje: In een zakelijke context; oranje is de minst professionele kleur. Kies ook niet voor oranje als je dieet moet houden; Oranje geeft de neiging tot impulsiviteit en minder zelfbeheersing.

 VIOLET
Van violet blauw, helder en midden violet tot paars, pruim en indigo.
  • Positieve kenmerken: Fantasierijk, gevoelig, intuïtief, origineel, belangeloos
  • Minder positieve kenmerken: Excentriek. onpraktisch, onvolwassen en arrogant
  • Kies voor violet: Als je iets als de nieuwe aanpak van een 'oud' probleem wilt presenteren. In situaties die diplomatie vereisen.
  • Kies niet voor violet: Als je in een bepaalde groep wilt passen en jezelf niet teveel erbuiten wilt plaatsen.

Laatste blog van de garderobeweek op 30/9 - De garderobe check 

Reageren is niet langer mogelijk.
    Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis. 
    Thuis lekker eten
    ​Thuiswerken
    ​Thuis op vakantie
    Jouw slimme garderobe
    ​​Boeken lezen
    Contact opnemen

    Archieven

    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020

CONTACT 
Primago - Hannie Schaftstraat 56 - 2264 DK Leidschendam
​email: info@primago.nl - KvK 27158550 - 
BTW ID NL001194745B12
​Bank: NL24 ABNA 0610 9899 36

  • STUDIO
    • INNOVEREN EN PROFILEREN
    • ADVISEREN
    • SAMENWERKEN met vrijwilligers
    • PERSOONLIJKE ONTWIKKELING >
      • De kunst van het thuiswerken
      • Jouw volgende stap
      • Spreken voor groepen
  • MAISON
    • Thuis eten >
      • Voorraadkast
      • Aziatisch >
        • Aziatische omelet
        • Foo yong hai
        • Frikadel Goreng
        • Gado Gado
        • Indische gehaktballetjes
        • Kipsate
        • Loempia
        • Rendang Pedis
        • Rijstvelloempia
        • Sambal goreng boontjes
      • Barbecue >
        • Gepofte aardappel
        • Gevulde champignons
        • Halloumispies
        • Kipspies
        • Marshmallowspies
        • Moorse lamsspies
        • Tonijnspies
        • Vispakketje
      • Borrel >
        • Carpacciobonbons
        • Likkepot
        • Pate met spek
        • Amuses >
          • Courgette rolletjes
          • Kaas-ui broodjes
          • Surimicocktail
        • Mezedes >
          • Dakos
          • Gevulde snackpaprika
          • Griekse gehaktballetjes
          • Spanakopita
          • Tzatziki
          • Tapenade
      • Frans >
        • Menu Bon Vivant >
          • Hartige tarte tatin
          • Eend
        • Menu Branche >
          • Ratatouille
          • Zoete tarte tatin
        • Menu Classique >
          • Boeuf Bour­guig­non
        • Menu Exclusif >
          • Eendenlever
          • Lamshaas
          • Fruitterrine
        • Menu Facile >
          • Champignons a escargots >
            • Kruidenboter
          • Nicoise
        • Menu Poison >
          • Tartare de thon
          • Forel
          • Citroensorbetijs
      • Grieks >
        • Menu Moderno >
          • Bladerdeegpakketje
        • Menu Paradosiakos >
          • Griekse bonensalade
          • Griekse dorpssalade
          • Moussaka
        • Menu Psari
      • Herfst-winter >
        • Appelbeignets
        • Bananasplitijs met chocoladetruffels
        • Gevulde vijgen
        • Kippenragout
        • Koningentaart
        • Kalkoen
        • Lamsvlees
        • Oliebollen
        • Stoofpeertjes
        • Zwijnenragout
      • Hollands met een twist >
        • Andijvieschotel
        • Bloemkoolschotel
        • Boerenkoolpesto
        • Hutspot met gehakt
        • Spruitjesschotel
        • Witlofschotel
        • Zuurkoolschotel
      • Italiaans >
        • Menu Antipasti >
          • Zalmbonbon
          • Capresespies
          • Crostini
          • Pesto
        • Menu Classico >
          • Meloen met parmaham
          • Stracotto
          • Tiramisu
        • Menu Di Moda >
          • Auberginesandwich
          • Risotto
        • Menu La Dolce Vita >
          • Aardappel met rozemarijn
          • Kalfsoester
        • Menu Pesce >
          • Vitello tonnato
          • Pasta al salmone
          • Lemon cheesecake
        • Menu Semplice >
          • Pizza
          • Gegrilde nectarine
      • Koolhydraatarm >
        • Koolhydraatarm voorgerecht >
          • Gevulde portobello
        • Koolhydraatarm hoofdgerecht >
          • Bloemkoolrijst
          • Broccolirijst al limone
          • Courgettepasta
        • Koolhydraatarm nagerecht >
          • Appelmoescake
          • Bananenbrood
      • Mexicaans >
        • Chili sin-con carne
        • Empanadas
        • Guacamole
        • Kip in chocoladesaus
        • Nachos uit de oven
        • Taco vullen
        • Quinoa ovenschotel
        • Mangocheese toetje
      • Midden Oosten >
        • Baba Ghanoush
        • Borekas
        • Latkes
        • Koolrolletjes
      • Oostenrijkse keuken >
        • Apfelstrudel
        • Curryworst
        • Gluhwein
        • Grillteller
        • Heisse liebe
        • Tiroler grostl
        • Wiener schnitzel
      • Salades >
        • Aardbeiensalade
        • Bietensalade
        • Bonensalade
        • Eiersaladeschotel
        • Huzarensalade
        • Koolsalade
        • Pastasalade
        • Salade met sherrydressing
        • Slanke rijstsalade
      • Sauzen en dips >
        • Cranberrysaus
        • Kip tandoorisaus
        • Marsalasaus
        • Paddenstoelensaus
        • Pastasaus
        • Pindasaus
        • Pruimensaus
        • Rode portsaus
        • Stroganoffsaus
      • Soepen >
        • Boerenkoolsoep
        • Bonensoep
        • Broccolisoep
        • Frittatensoep
        • Goulashsoep
        • Mosterdsoep
        • Minestronesoep
        • Paprikasoep
        • Pindasoep
        • Pompoensoep
        • Spinaziesoep
        • Uiensoep
        • Venkelsoep
      • Spaans >
        • Tapas de Moda >
          • Gegrilde aubergine met honing
          • Tortilla
          • Paella
        • Tapas la Buena vida >
          • Mango met Serranoham
          • Artisjok met ei
          • Albondigas
          • Patatas aioli
          • Varkenshaas met Brandysaus
          • Spaans kaasplankje
        • Tapas de Pez >
          • Gazpacho
          • Calamaressalade
          • Vispastei
          • Aardbei met meloen
        • Sangria
      • Zoet >
        • Appelhapje met ijs
        • Amandelbroodjes
      • Zuid Afrikaans >
        • Bobotietaart
        • Gevulde minibroodjes
    • Thuis op vakantie >
      • Boeken >
        • Boeken Frankrijk
        • Boeken Griekenland
        • Boeken Italie
        • Boeken Spanje
      • Frankrijk
      • Griekenland
      • Italie
      • Oostenrijk
      • Spanje
      • Thuiskomen
    • JOUW SLIMME GARDEROBE >
      • Hoe combineer je kleuren
      • Kleurentest
      • De taal van kleur
      • Garderobe samenstellen
      • Kledingtest
      • Kleding op je werk
      • Garderobeweek 2020
  • OVER PRIMAGO
    • Nieuwsbrief
    • Contact