Dit jaar verving ik de krenten door gedroogde cranberry's voor een feestelijke variant. Maar het is aan jullie waar de voorkeur naar uitgaat. Het wordt in ieder geval lekker smullen! Of worden het toch deze overheerlijke oliebollen en appelbeignets?
Vorig jaar deelde ik met jullie het authentieke oliebollenrecept van schoonmoeder Ada. De reacties waren overweldigend. Het geheim zit namelijk in het flesje bier wat toegevoegd wordt aan het beslag;-) Ook de appelbeignets (wat ik ook leerde maken bij die zelfde banketbakker uit Den Haag) waren een groot succes en bracht velen over de streep om ze toch eens zelf te gaan bakken. Ik deel vandaag met jullie de recepten zodat je de ingrediënten alvast kunt aanschaffen en deze week heerlijk aan het bakken kunt gaan. Donderdag ga ik met mijn dochter en kleindochter bakken. Zo blijft het een familietraditie die voortgang krijgt.
Stap 1 Kies voor een druivensoort wat bij de meeste gerechten van je (kerst)diner past. Stap 2 Neem vervolgens 3 witte wijnen en/of 3 rode wijnen van dezelfde druivensoort maar uit 3 verschillende landen. Ik koos met rood voor een Malbec uit Frankrijk, Argentinië en Californië. Met de witte wijn koos ik voor een Chardonnay uit Frankrijk, Italië en Zuid Afrika.
Wil je het grondig aanpakken kun je op internet wijn aromawielen vinden en de smaken en ingrediënten invullen wat je proeft.
Geniet van je eigen wijnproeverij. Proost!
ITALIAANSE BORRELPLANK /ANTIPASTI De tafel gevuld met Italiaanse vleeswaren, olijven en tapenades. Breekbrood met Italiaanse kruiden en gesmolten kaas, gevulde vijgen, carpacciobonbons met truffelmayonaise, paté met pancetta en een cappuccinosoepje
SECONDI (HOOFDGERECHT) Voor het hoofdgerecht kun je een Italiaanse Sgroppino serveren. Een drankje om de eetlust weer op te wekken. Een Sgroppino bestaat uit Prosecco, met 1/5 deel Wodka. Serveer het met limoen en sorbetijs. Ik vind het persoonlijk met wodka te heftig omdat je vaak ook al wijn drinkt bij het eten. Je kunt ook kiezen voor een alcoholvrije spoom met bruiswater, bolletje ijs, blaadje basilicum en granaatappeltjes. Het hoofdgerecht is een carpacciorollade. Een opgerolde bavette gevuld met alle ingrediënten van carpaccio. Italianen serveren dit alleen met wat groenten zoals bijvoorbeeld sugarsnaps. DOLCE/DESSERT
Er is al flink wat gegeten maar iets zoets gaat er nog wel in! Citoensorbetijs valt minder zwaar dan roomijs en geeft een frisse smaak met de frambozen en basilicumsuiker. Afsluitend drinken we nog een Italiaanse koffie met zelf gebakken Amaretti koekjes. Een glaasje Amaretto di Saronno mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.
De 2 leukste wijndomeinen van de vakantie
HET FRANSE KERSTMENU - MENU DE NOEL Dan het Franse kerstmenu waar we de vakantiewijnen bij gaan nuttigen. Het menu heeft 5 gangen, maar je kunt natuurlijk ook keuzes maken en/of alles in kleine porties serveren..
Hoofdgerecht Het hoofdgerecht is een varkenshaas gevuld met gekarameliseerde ui. Daarnaast een venkelquiche met artisjok en Franse kaas. Je kunt er eventueel nog wat Franse frietjes of pommes duchesse (pureetorentjes) bij serveren maar is door de quiche niet echt nodig. Nagerecht Een nagerecht à la tarte tatin met stoofpeertjes en een bolletje ijs. Bij het nagerecht drinken wij de zoete dessertwijn uit Beaumes-de-Venise. Het Franse kaasplankje voor als je nog ruimte hebt! Santé et bon apetit!
3 x WELLINGTON Een bekend herfst- en ook traditioneel kerstgerecht is de wellington. Het gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Inmiddels zijn er heel veel variaties op de bekende beef wellington zodat iedereen met een 'wellington' aan zijn/haar trekken kan komen met de feestdagen in zicht.
Al een beetje in de sfeer gekomen?
Meer typisch Britse gerechten vind je trouwens op de Groot Brittannië pagina. Komende week meer kerstmenu's in landen thema. Voorproefjes zien?
Wie mooi wil zijn moet zich lekker voelen! Schoonheid komt van binnenuit, dus zorg dat je dat jij je met de feestdagen lekker voelt in wat je draagt, kleding is de tweede huid. Een feestelijke look zit 'm niet in de prijs, maar in de harmonie van de juiste stijl kleding, schoenen, panty's, accessoires, en haarlook. Het zit 'm soms ook gewoon in kleine details. We weten allemaal dat we een echte feestjurk maar 1 of 2 keer dragen. Dus investeer in mooie accessoires. De kerstborrels of nieuwjaarsrecepties zullen er misschien door COVID-19 niet veel zijn, maar met kleine aanpassingen creëer je wel makkelijk een feestelijke look voor thuis met familie en/of vrienden. DECEMBER GLAMOURTIPS
De dames dragen een lange avondjurk, lange handschoenen en groot decolleté
De dames een korte of lange avondjurk of lange rok, halflange handschoenen en een klein decolleté.
De dames dragen een (lange) avondjurk.
Belangrijk blijft dat jij je er goed bij voelt wat je draagt. Succes!
KERSTVERSIERTIPS Wil je een andere look voor weinig geld? Kijk naar onderstaande versiertips!
Maak met de kids een eigen kerststal Kinderen vinden het leuk om met de vaak 'kwetsbare' kerststal te spelen. Dus maak samen met de kinderen een eigen kerststal van karton of dik papier op A4 formaat en laat ze lekker spelen met verschillende figuurtjes. Je kunt uiteraard ook de traditionele kerstfiguren kiezen en zelf maken. Hun fantasie wordt in ieder geval goed gestimuleerd. Je kunt de stal en de raampjes met de onderstaande bestanden uitprinten op gewoon A4 80 grams papier, verven, op karton/dik papier plakken en uitknippen.
|
Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis.
Thema's op deze site:
Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
Archieven
Maart 2024
|