PRIMAGO
  • STUDIO
    • TEAMBUILDING >
      • De waarde van de medewerker
      • Kleurrijk leven
      • Presenting Yourself
    • COACHING
    • SAMENWERKEN MET VRIJWILLIGERS >
      • Profileren met vrijwilligers
      • Coachen vrijwilligers IDO
      • De waarde van de vrijwilliger
  • MAISON
    • Thuis eten >
      • Voorraadkast
      • Aziatisch >
        • Atjar tampoer
        • Aziatische omelet
        • Babi Pangang
        • Bami goreng
        • Chinese loempia
        • Foo yong hai
        • Frikadel Goreng
        • Gado Gado
        • Indische gehaktballetjes
        • Japanse wrap
        • Mangochutney met kip
        • Kip cashew
        • Kipsate
        • Kip tandoori
        • Linzencurry
        • Nasi goreng
        • Rendang Pedis
        • Rijstvelloempia
        • Sambal goreng boontjes
        • Sambal goreng telor
        • Samosa
        • Sushi nigiri
        • Sushi nori
        • Thaise groene curry
        • Thaise loempia
        • Tonijn met teriyaki
        • Vietnamese loempia
      • Barbecue >
        • Camembert
        • Gepofte aardappel
        • Gevulde champignons
        • Halloumispies
        • Kipspies
        • Marshmallowspies
        • Moorse lamsspies
        • Picanha
        • Tonijnspies
        • Vispakketje
      • Borrel >
        • Broccolikoekjes
        • Carpacciobonbons
        • Likkepot
        • Mini saucijzenbroodjes
        • Pate met spek
        • Wraps
        • Amuses >
          • Courgette rolletjes
          • Kaas-ui broodjes
          • Surimicocktail
        • Mezedes >
          • Dakos
          • Gevulde snackpaprika
          • Griekse gehaktballetjes
          • Spanakopita
          • Tzatziki
          • Tapenade
      • Frans >
        • Menu Bon Vivant >
          • Hartige tarte tatin
          • Eend met perzik
        • Menu Branche >
          • Ratatouille
          • Zoete tarte tatin
        • Menu Classique >
          • Boeuf Bour­guig­non
        • Menu Exclusif >
          • Eendenlever
          • Lamshaas
          • Fruitterrine
        • Menu Facile >
          • Champignons a escargots >
            • Kruidenboter
          • Nicoise
        • Menu de Noel >
          • Potage a la crecy
          • Venkelquiche
        • Menu Poison >
          • Tartare de thon
          • Forel
          • Citroensorbetijs
        • Eend met sinaasappel
        • Crepes met ijs
        • Frans kaasplankje
        • Steak tartare
      • Grieks >
        • Menu Moderno >
          • Bladerdeegpakketje
        • Menu Paradosiakos >
          • Griekse bonensalade
          • Griekse dorpssalade
          • Moussaka
        • Menu Psari
      • Groot Brittannie >
        • Christmas menu >
          • Engels kaasplankje
          • Preirolletjes met cheddar
          • Trifle met cranberry
          • Wellington >
            • Beef Wellington
            • Mini Wellington
            • Wellington met paddenstoelen
          • Witlofsalade met stoofpeertjes
        • High tea >
          • Luxe broodjes
          • Millionaires shortbread
          • Scones
      • Herfst-winter >
        • Appelbeignets
        • Bananasplitijs met chocoladetruffels
        • Gevulde vijgen
        • Kippenragout
        • Koningentaart
        • Kalkoen
        • Lamsvlees
        • Oliebollen
        • Sneeuwballen
        • Stoofpeertjes
        • Zwijnenragout
      • Hollands met een twist >
        • Andijvieschotel
        • Bloemkoolschotel
        • Boerenkoolpesto
        • Carpaccio van rode biet
        • Hutspot met gehakt
        • Spruitjesschotel
        • Witlofschotel
        • Zuurkoolschotel
      • Italiaans >
        • Menu Antipasti >
          • Zalmbonbon
          • Capresespies
          • Crostini
          • Pesto
        • Menu Classico >
          • Meloen met ham
          • Stracotto
          • Tiramisu
        • Menu Di Moda >
          • Auberginesandwich
          • Risotto
        • Menu di Natale >
          • Breekbrood met kaas
          • Carpacciorollade
        • Menu La Dolce Vita >
          • Aardappel met rozemarijn
          • Kalfsoester
        • Menu Pesce >
          • Vitello tonnato
          • Pasta al salmone
          • Lemon cheesecake
        • Menu Semplice >
          • Pizza
          • Gegrilde nectarine
      • Koolhydraatarm >
        • Koolhydraatarm voorgerecht >
          • Gevulde portobello
        • Koolhydraatarm hoofdgerecht >
          • Bloemkoolrijst
          • Broccolirijst al limone
          • Courgettepasta
          • Omeletwraps
          • Spinazie-preitaart
        • Koolhydraatarm nagerecht >
          • Appelmoescake
          • Bananenbrood
      • Lente-zomer >
        • Beenham
        • Groene asperge plaattaart
        • Meatloaf
        • Mini meatloafs
        • Preischotel
        • Witte asperges
        • Pasen >
          • Kaaskoekjes
        • Mexicaans >
          • Chili sin-con carne
          • Empanadas
          • Guacamole
          • Kip in chocoladesaus
          • Nachos uit de oven
          • Quinoa ovenschotel
          • Taco vullen
          • Mangocheese toetje
      • Midden Oosten >
        • Baba Ghanoush
        • Borekas
        • Falafelballetjes
        • Ingelegde groenten
        • Koolrolletjes
        • Latkes
      • Oostenrijkse keuken >
        • Apfelstrudel
        • Curryworst
        • Gluhwein
        • Grillteller
        • Heisse liebe
        • Schnaps
        • Tiroler grostl
        • Tiroler leber
        • Wiener schnitzel
      • Oranjefeesten
      • Salades >
        • Aardbeiensalade
        • Bietensalade
        • Bonensalade
        • Eiersalade
        • Eiersaladeschotel
        • Franse salade
        • Huzarensalade
        • Koolsalade
        • Pastasalade
        • Rijstsalade
        • Salade met eend en pate
        • Salade met sherrydressing
        • Spaanse salade
        • Thaise biefstuksalade
        • Tonijnsalade
        • Vietnamese kipsalade
        • Witlofsalade
      • Sauzen en dips >
        • Cranberrysaus
        • Mangochutney
        • Marsalasaus
        • Paddenstoelensaus
        • Pastasaus
        • Pindasaus
        • Pruimensaus
        • Rode portsaus
        • Rode wijnsaus
        • Stroganoffsaus
      • Soepen >
        • Aspergesoep
        • Boerenkoolsoep
        • Bonensoep
        • Broccolisoep
        • Chinese tomatensoep
        • Frittatensoep
        • Goulashsoep
        • Knolselderijsoep met kokosmelk
        • Linzensoep
        • Minestronesoep
        • Misosoep
        • Mosterdsoep
        • Oranjesoep
        • Paprikasoep
        • Pindasoep
        • Pompoensoep
        • Pompoensoep met linzen
        • Spinaziesoep
        • Tomatensoep
        • Uiensoep
        • Venkelsoep
      • Spaans >
        • Tapas de Moda >
          • Gegrilde aubergine met honing
          • Tortilla
          • Paella
        • Tapas la Buena vida >
          • Mango met Serranoham
          • Artisjok met ei
          • Albondigas
          • Patatas aioli
          • Varkenshaas met Brandysaus
          • Spaans kaasplankje
        • Tapas de Pez >
          • Gazpacho
          • Calamaressalade
          • Vispastei
          • Aardbei met meloen
        • Vegetarisch >
          • Pastei met geitenkaas
        • Sangria
      • Zoet >
        • Amandelbroodjes
        • Amandelkoekjes
        • Appelhapje met ijs
        • Bitterkoekjes
        • Boterkoek
        • Gevuld speculaas
        • Kokosmoppen
        • Kruidnootjes
        • Nectarinegebakjes
        • Speculaasjes
        • Zandkoekjes
      • Zuid Afrikaans >
        • Bobotietaart
        • Gevulde minibroodjes
    • Workshops >
      • Workshop borrelplank graveren
      • Workshop De kracht van kleur en kleding
      • Workshop Waardevol timemanagement
      • Workshop De taal van kleur
      • Cadeaubon
    • Thuis op vakantie >
      • Boeken >
        • Boeken Frankrijk
        • Boeken Griekenland
        • Boeken Italie
        • Boeken Spanje
      • Kamperen
      • Azie
      • Frankrijk
      • Griekenland
      • Italie
      • Oostenrijk
      • Spanje
      • Thuiskomen
    • JOUW SLIMME GARDEROBE >
      • Kleurentest
      • De taal van kleur
      • Kledingtest
      • Garderobeweek
  • AGENDA
  • OVER PRIMAGO
    • Detachering
    • Opleidingengids 2023
    • Aanmelden nieuwsbrief
    • Contact

​
MAISON
​PRIMAGO​
​

Oud en Nieuw.....tradities om te koesteren

12/27/2022

 
Wij zijn wel echt een familie van tradities en tradities zijn er om in ere te houden natuurlijk! Sinds de populariteit van de Top 2000 is ook bij ons de traditie geboren om op oudejaarsavond onze eigen muziekavond te hebben. Natuurlijk bakken we voor oudjaar oliebollen met het recept van schoonmoeder Aadje.
Op nieuwjaarsdag houden we altijd een traditionele familiereceptie. Fijn dat we dit jaar weer alle tradities kunnen oppakken!
Afbeelding
De toon maakt de muziek!
​Onze eigen Top 2000
Sinds de populariteit van de Top 2000 is ook bij ons de traditie geboren om op oudejaarsavond onze eigen muziekavond te hebben. Wat is jouw top 10? Waarom dit liedje? Je komt tot mooie diepe gesprekken over gevoelens, blijdschap en verdriet wat muziek nu eenmaal allemaal in zich heeft. Je kunt er ook een quiz aan toevoegen. De muziekkeuze raden van de ander? Welke artiest, welke titel?
​Kortom een heerlijke avond vol muziek!
De vertrouwde traditionele oud & nieuw
Natuurlijk vergeten we ook niet onze vertrouwde tradities met oud & nieuw. Die heerlijke oliebollen en appelbeignets! In mijn blog van december 2020 heb ik het oliebollenrecept van mijn schoonmoeder Aadje gedeeld. Samen met mijn dochter en kleindochter bakken wij dit jaar zo'n 150 oliebollen. Gaan ze niet op, dan vriezen wij ze in! De ​appelbeignets en sneeuwballen heb ik leren maken in mijn bijbaantje als tiener bij een banketbakker in Den Haag. Het wordt weer genieten!
Afbeelding
recept oliebollen
Afbeelding
Recept appelbeignets
Afbeelding
Recept sneeuwballen
De nieuwjaarsreceptie met familie
​Al sinds 1980 hebben wij een traditie van een nieuwjaarsreceptie wat ooit is begonnen bij onze tante Jo. Met uitzondering van de coronajaren hebben wij dit jaarlijks met elkaar georganiseerd. Dit jaar hebben wij de draad weer opgepakt en komen er dit keer in ons huis circa 30 à 40 mensen. De oudste is 93 en de jongste is 1,5 jaar. Een mooi en waardevol moment om het nieuwe jaar in te gaan. Daarbij mogen de borrelrecepten niet ontbreken natuurlijk. Dit is ook vaak een goed moment om de overgebleven restjes van oudejaarsavond op te maken. Om verspilling te voorkomen neemt iedereen de restanten mee! Onderstaand een paar makkelijk te maken borrelhapjes, mocht alles toch al stiekem op zijn gegaan...
Afbeelding
Kaas-ui broodjes
Afbeelding
Surimicocktail
Afbeelding
omeletwraps
Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling en een muzikaal, vindingrijk en gezond 2023.

goed voorbereid voor Kerst

12/20/2022

 
Voorbereidingen zijn belangrijk om zelf ook te kunnen genieten van kerst, zodat je zelf niet de hele avond in de keuken staat. In deze blog vind je recepten die grotendeels vooraf bereid kunnen worden voor zowel kleine (max. zes personen) en grote kring. 
Afbeelding
In vergelijking met vorig jaar zijn er geen beperkende regels voor het aantal mensen dat je uitnodigt. Kies je er dit jaar voor om je te omringen met zoveel mogelijk dierbaren of was het vieren van kerst in kleine kring eigenlijk wel goed bevallen? Met ons gezin vieren wij dit jaar kerst in kleine kring, maar pakken we uit met een familiereceptie op nieuwjaarsdag.
Frans kerstmenu 2022 voor 6 personen 
Ik werk graag met thema's, dus heb ik hier een voorbeeld van een Frans kerstmenu genomen.
Voorgerecht: Steak tartare
​Hoofdgerecht:Eend met sinaasappel en venkelquiche als bij gerecht
Nagerecht: Crêpes met ijs
Afbeelding
Steak tartare
Afbeelding
Eend met sinaasappel
Afbeelding
Venkelquiche
Afbeelding
Crêpes met ijs
Kerstmenu voor groteren groepen
Met grote groepen kan je het beste stoofvlees nemen. Je kunt stoofgerechten al dagen van te voren maken, dan kunnen smaken goed intrekken. Je kunt het eventueel ook nog even invriezen. Al deze gerechten zijn heel goed van te voren te maken.
​Voorgerecht: Surimicocktail 
Hoofdgerecht: Kalkoenstoof met aardappelpuree en koolsalade met appel en cranberry's 
Nagerecht: Bananasplitijs met chocoladetruffels
Je kunt natuurlijk ook de taken verdelen van het kerstmenu en iedereen wat laten maken!
Afbeelding
Surimicocktail
Afbeelding
Kalkoenstoof
Afbeelding
Koolsalade met cranberry's
Afbeelding
Bananasplitijs met chocoladetruffels
Kerstmuziek & andere tips
Wat zou kerst zijn zonder kerstmuziek? Met onderstaande twee kerst-playlists op Spotify hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over een Silent Night!

Ben je meer van de echte kerstklassiekers, kies dan hieronder voor Christmas Classics. Wil je een mix van zowel modern als klassieke kerstnummers, ga dan voor The 100 Greatest Christmas Songs. Voor ieder wat wils!
​Hieronder vind je ook nog andere decemberblogs met menu's en kersttips van vorige jaren.
Afbeelding
Kerstdiner thuis - de voorbereidingen
Afbeelding
December glamourtips
Afbeelding
Kerstballen andere kleur spuiten
Afbeelding
Uitgebreid Italiaans kerstdiner
Afbeelding
Kerstwereldreis met 7 kleine gerechten
Afbeelding
Het wildmenu
Ik wens jullie hele mooie kerstdagen en lees vanaf 27 december de nieuwe Maison-blog voor oud & nieuw!

25 outfits met 10 kledingstukken!

10/15/2022

 
Alles wordt duurder en wellicht heb je door de hoge inflatie van dit moment minder geld te besteden voor kleding. Met onderstaande tips creëer je een duurzame en effectieve garderobe, waardoor je met minder kleding meer combinaties kunt maken. Zo kom je privé en op je werk altijd goed voor de dag. 
Jouw effectieve garderobe en goede combinaties
  • Haal alles uit de kast wat de goede maat, goede kleur en stijl heeft.
  • Houd dus echt alleen kledingstukken die passen, de juiste kleuren hebben, jouw persoonlijkheid weerspiegelen en jouw figuur recht doen.
  • Verwijder bijvoorbeeld alles wat je een jaar (of langer) niet gedragen hebt. Doe deze kleding weg, tenzij je inziet dat je het toch nog anders kunt gebruiken.
  • Maak een lijst van de inhoud van je garderobe. Verdeel je garderobe over de wijze hoe jij je tijd doorbrengt (zie stap 3 hierna).
  • Bepaal dan of de hoeveelheid van je garderobe aansluit op jouw dagindeling/levensstijl.
  • Bekijk nu welke kleding je met elkaar kunt combineren en welke schoenen/laarzen en accessoires erbij passen. Combineer niet meer dan 3 kleuren in 1 outfit, maar laat kleuren terugkomen.
  • Heb je kledingstukken waar je nu niets (of weinig) mee kunt combineren, bepaal dan wat voor jou een goede aanschaf zou kunnen zijn bij dat specifieke kledingstuk.​​​
Aan de slag met combineren!
Stap 1 
Kies een kleurschema van minimaal 5 kleuren.
Belangrijk is dat je deze 5 kleuren goed met elkaar kunt combineren
Stap 2
Bepaal jouw kledingstijl. Weet jij jouw kledingstijl niet echt, maak dan een collage van jouw favoriete kleding en accessoires. Let daarbij ook op stofsoorten, structuren en dessins die jou aanspreken.
Stap 3
Hoe breng jij je tijd door?
……..% werk
……..% sociaal/uitgaan
……..% hobby/relax
……..% anders, nl……………….
Stap 4
Stel per bovenstaande categorie je budget samen om eventueel nog bepaalde kledingstukken aan te schaffen. Kijk vooral eerst wat jij nog in de kast hebt hangen en of je dat met de aanschaf van iets nog kunt gebruiken. Bij beperkt budget kun je ook aan 2e hands kleding denken.
3 voorbeelden van combinatie mogelijkheden in 3 verschillende keurenpaletten
Bij ieder kledingstuk staat een cijfer en daarmee kun je de volgende kledingcombinaties maken:
5+7+6; 4+6+7; 4+6+1; 5+6+1; 9+7; 9+1; 9+3; 5+10+7; 8+6+1; 8+1+10; 8+3+1;
4+10+7; 4+10+1; 5+3; 4+3; 8+3; 2+6+5; 4+2+6; 2+8+1; 3+6+5; 3+6+4; 1+2+4; 7+10+8; 1+2+5
Wanneer je shawls en/of accessoires gebruikt kun je nog meer combi’s maken!
Je kunt op de onderstaande collages klikken om de documenten nog beter te zien of te downloaden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
En? Heb je jouw perfecte combinatiemogelijkheden al gevonden?
Je hebt zojuist kennis gemaakt met een onderdeel van de workshop Presenting Yourself.
​Wil je ook geen miskopen meer, maar vooral weten wat  jouw beste persoonlijke  garderobe is, met jouw beste kleuren en kledingstijlen? Meld je dan aan voor de workshop Presenting Yourself op dinsdag 8 november 2022 van 9.30 uur - 14.30 uur  € 75,00 p.p. incl. lunch en handig kledingwerkboek. Of maak een afspraak voor een individueel advies.
​
Programma Presenting Yourself:
Kleur & kleding
  • Interactieve kleurentest met persoonlijk digitaal kleurenpalet (handig op te slaan in je smartphone)
  • Wat doen deze kleuren met jou?
  • Persoonlijke tips voor kledingstijl en lichaamsbouw
  • Welke kledingkeuze past bij jouw persoonlijkheid, levensstijl en functie
Jouw effectieve en duurzame garderobe
  • Voorkom miskopen
  • Meer combinaties met minder kleding
  • Jouw effectieve en duurzame garderobeplanning
Meer informatie of Inschrijven workshop

Presenting Yourself of Waardevol Timemanagement

9/9/2022

 
De (school)vakanties zitten er weer op en hopelijk is iedereen veilig thuis gekomen. Het was heerlijk en je hebt weer frisse moed en je weet het zeker dat je dingen anders gaat doen. Maar dan ben je een paar dagen thuis en lijkt het wel of je niet weg geweest bent. De opgedane energie samen met jouw goede voornemens vervagen omdat je in beslag wordt genomen door alles om jou heen. 
​Het is weer veel geregel met broodtrommeltjes klaarmaken, meer leven met de klok en op je werk is het drukker dan ooit. 

Daarnaast staan we weer voor een nieuw seizoen met andere kledingkeuzes voor werk en privé.
Zeker nu we allemaal ons steentje willen bijdragen in het kopen van minder kleding en toch er steeds goed uit willen zien is het zaak dat we duurzame keuzes kunnen maken voor ieders toereikend budget.
Met de tips creëer je een duurzame en effectieve garderobe, waardoor je met minder kleding meer combinaties leert maken. Zo kom je privé en op je werk altijd goed voor de dag.
Workshop Presenting Yourself
Meer doen met minder kleding en er toch steeds verrassend uitzien?
​Wanneer: zaterdag 17 september, vrijdag 30 september of dinsdag 4 oktober 2022
​van 9.30 uur - 14.30 uur incl. lunch € 75,00 p.p. 
Foto
​Van kleuren, kleding en gedrag gaat een sterk non-verbaal signaal uit. Wanneer je weet hoe het werkt kun je er veel plezier van hebben. Met de tips creëer je een duurzame en effectieve garderobe, waardoor je met minder kleding meer combinaties leert maken. 

​Programma Presenting Yourself:
Menselijke waarneming 
  • Hoe werkt de menselijke waarneming 
  • Zien is geloven! Het effect van de eerste indruk…. 
Professionaliteit en kleding op je werk
  • Welke kledingcodes worden verwacht in jouw branche en wat trek je dan aan?
  • Kledingcodes in combinatie met je eigen persoonlijkheid
  • Wat trek je liever niet aan achter een scherm
Duurzame kledingkeuzes 
  • Interactieve kledingtest met persoonlijk digitaal kleurenpalet (handig op te slaan in je smartphone)
  • Wat doen deze kleuren met jou?
  • Welke kledingkeuze past bij jouw persoonlijkheid, levensstijl en functie
Jouw effectieve en duurzame garderobe
  • Meer combinaties met minder kleding
  • Effectieve en duurzame garderobe planning
Workshop Waardevol Timemanagement
​Meer resultaat en meer tijd voor zaken die je echt belangrijk vindt!​
​Wanneer: zaterdag 1 oktober van 9.30 tot 14.30 uur
​Prijs: € 75,00 p.p. inclusief lunch
Foto
Altijd tijd te kort? Je weet misschien wel waar het aan schort maar toch krijg je het niet voor elkaar. In deze workshop krijg je tips om je leven 'rijker' te laten zijn in wat jij belangrijk vindt. We maken met elkaar de balans op en je gaat het zo invullen dat jij de goede keuzes kunt maken voor jou en jouw omgeving, maar om vooral ook een blij mens te zijn, te blijven of te worden. 

Wordt het jou soms allemaal een beetje teveel?  Wil je dingen een keer anders, maar je weet niet hoe of wat?
Meld je dan aan voor de Workshop 'Waardevol timemanagement'
Programma 
  • Waar loop je tegen aan?
  • Samen doelen stellen zoals bijvoorbeeld: meer rust, meer vrijetijd, meer overzicht, meer structuur, beter managen van huishoudelijke taken, en/of minder (Social) Media etc.
  • ​Hoe bereik ik deze doelen?
  • Hoe houd ik het vol om mijn doelen te bereiken?
  • Plannen en genieten!
​Je kunt voor deze workshops ook zelf een groepje samenstellen met collega's of vriendinnen. 
Meer info of aanmelden

Wijn proeven en logeren bij Gort & Gort

7/5/2022

 
Het was even stil met blogs schrijven. Wij waren namelijk een tijdje in ons favoriete vakantieland Frankrijk! Met als afsluiter een 2 daags bezoek aan de B&B van de familie Gort. Bekend van de wijnen Gort & Gort, het televisieprogramma 'Gort over de grens' en dan niet te vergeten, de schrijver van een mooie collectie met humor beschreven boeken. Wat een waardevolle ervaring is het geworden! Kijk mee in het familiebedrijf Gort, waar iedereen doet waar hij/zij lol in heeft.
Foto
Proosten met Ilja en Caroline. Santé
DE GEWELDIGE B&B
De verwachtingen zijn hoog, maar die worden direct al overtroffen door een warm welkom van de spontane Karlijn in de B&B. De geur van schoon wasgoed komt je tegemoet.
​De 4 kamers zijn genoemd naar de druivenrassen waar op het Château Gort & Gort de Bordeaux Superieur van wordt gemaakt: Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Wij logeerde in Chambre Cabernet Franc met uitzicht op het terras aan de Dordogne. De B&B (met overigens heerlijke bedden) wordt op een geweldige wijze gerund door Karlijn en Meriam (de vriendin van zoon Klaas Gort). Wij krijgen de volgende dag een heerlijk ontbijt geserveerd op het terras aan de Dordogne.
​Op en top gastvrouwen zijn het!
Foto
Warme en spontane ontvangst van de goedlachse Karlijn
Foto
Foto
Foto
Ontbijten aan de Dordogne
Let op het servies! Helemaal leuk en ontworpen door wijnboerenminnares Caroline. Zij ontwerpt bijvoorbeeld (en nog veel meer) ook zelf de wijn etiketten en ook in het logo met de leeuwen zit een grapje. Kan jij het ontdekken?
HET CHATEAU
​Dan is het tijd voor een bezoek aan het chateau.
Meriam doet de rondleiding en weet interessante details te vertellen over de grond, het klimaat wat uiteraard de smaak van de wijn gaat beïnvloeden.
Vervolgens naar de tuin van het kasteel. Daar zitten Ilja en Caroline eerst nog hard te werken, maar later sluiten zij zich gezellig aan bij de groep. Wat is het toch ontzettend leuk om nu in werkelijkheid te zien wat je in de programma's ook allemaal tegenkomt. 
Foto
De tuin van het Chateau
Foto
Rondleiding over de wijngaard
Foto
De wijnvaten
Foto
Logo op het wijnvat
WIJNCURSUSSEN
Meriam was in Nederland altijd docent aan de hotelschool en nu bijna klaar met haar opleiding 'wijnsommelier'. Het lesgeven en boeiend vertellen is haar kracht. Het plan is dan ook om in de toekomst wijncursussen te gaan geven in het Chateau. Ook Meriam doet wat zij leuk vindt!
Er is nog een verbouwing gaande, maar als het zover is ben ik van de partij!! 
Foto
De wijnproeverij
Foto
En proeven maar... !!!!
Foto
De kleine Gort met papa Klaas en mama Meriam
WEER THUIS!
Wij zijn weer thuis, maar nog wel met ons hoofd in Frankrijk.
Veel wijn meegenomen dus  het gaat wel goed komen met onze familie/vrienden op het terrasse des amis in Leidschendam. 
Foto
Weer thuis aan het terasse des Amis
Foto
Van vrienden gekregen;-)
En thuis heb je altijd nog de boeken van Ilja Gort om in weg te dromen. 
Ik had de boeken natuurlijk niet allemaal bij me in Frankrijk dus helaas geen gesigneerde exemplaren. Maar ik geloof dat Ilja een keer naar Leidschendam komt om ze allemaal te signeren ;-)
Foto
Je ziet.....ik ben een liefhebber
  • Het Merlot Mysterie (2008)
  • De Vrouwenslagerij (2012)
  • De Geluksvogel, een herschreven versie van Het Merlot Mysterie (2013)
  • Château Fatale (2015)
  • De vulkaan (2017)
  • De druivenfluisteraar (2019)
  • Godendrank (2020)
  • Bed en Breakfast (2021)
  • Vrije vogels (2022)
In 2020 konden we niet reizen vanwege COVID-19. Om die reden begon ik blogs te schrijven om toch een beetje vakantiegevoel te hebben en ons thuis te kunnen vermaken. 
De Franse week was naast de Italiaanse, Spaanse en Griekse week de start van Maison Primago. In de Charme van Frankrijk schreef ik al over de wens om het chateau van de familie Gort ooit te bezoeken. Die wens is nu in vervulling gegaan. Zo zie je maar, eens komt er een moment dat dromen werkelijkheid worden . ​Ook Chateau Gort B&B een keer bezoeken? Doe dat gewoon een keer!

Op naar de Oranjefeesten

4/26/2022

 
Nu het meivakantie is vallen we met ons neus in de boter qua Oranjefeesten. Op 27 april met koningsdag en 5 mei met Bevrijdingsdag, kleurt ons dagelijks leven oranje.
Vaak gaan dit soort dagen gepaard met lekkere hapjes. Ik heb om die reden een speciale lekkere Oranjefeesten pagina gemaakt.

Ook geschikt voor sportevenementen zoals EK en WK waar Nederland aan meedoet.
Foto
Oranjefeesten!
Maak het gezellig met deze  'Oranje" hapjes! 
Foto
Koningstaart
Foto
Oranje paprika's met eiersalade
Foto
Oranjesoep
Foto
Cantaloupe meloen met krokante ham
Foto
Zalmbonbon
Foto
Zoete aardappel met aïoli
Foto
Oranje paprika's met tonijnsalade
Foto
Meloen met Parmaham
Foto
Nectarine taartje met of zonder ijs

Hoe maak je meer tijd voor leuke dingen?

4/25/2022

 
PLAN JE RIJK!
Rijkdom zit 'm niet altijd in geld, maar juist ook in tijd maken voor de dingen die je graag wilt doen of bereiken. Je weet misschien wel waar het aan schort maar toch krijg je het niet voor elkaar. In deze workshop krijg je tips om je leven 'rijker' te laten zijn in wat jij belangrijk vindt. We maken met elkaar de balans op en je gaat het zo invullen dat jij de goede keuzes kunt maken voor jou en jouw omgeving, maar om vooral ook een blij mens te zijn, te blijven of te worden. 
Foto
Kom ook naar de workshop Plan je rijk op 14 mei 2022
 De workshop 
Dus, zie jij het soms even niet zitten? Wordt het jou soms allemaal een beetje teveel? Kom je altijd tijd te kort? Wil je dingen een keer wat anders, maar je weet niet hoe of wat?
Meld je dan aan voor de workshop 'Plan je Rijk! 
Programma:
  • Waar loop je tegen aan?
  • Samen doelen stellen zoals bijvoorbeeld: meer rust, meer vrijetijd, meer overzicht, meer structuur, beter managen van huishoudelijke taken, en/of minder (Social) Media etc.
  • ​Hoe bereik ik deze doelen?
  • Hoe houd ik het vol om mijn doelen te bereiken?
  • Plannen en genieten!
Wanneer?
Zaterdag 14 mei 2022 van 10.00 uur tot 15.00 uur

​Prijs 
Workshopprijs: € 45,00 p.p. inclusief lunch. 
Je kunt dit programma in 1 dagdeel ook individueel volgen. De prijs is dan € 75,00 p.p.
Aanmelden
Of heb je zin in andere leuke workshops?
Dit zijn ook leuke cadeaus voor Moederdag of gewoon met collega's en/of vriendinnen!​
WORKSHOPS MET PROEVERIJ
Moederdag High Tea proeverij met eigen borrel-of tapasplank graveren.
Zaterdag 7 mei 2022  van 12.30 - 15.00 uur
Prijs: € 47,50 p.p. 
Foto
Spaanse Tapas proeverij met eigen tapasplank graveren
Donderdag 12 mei 2022 van 12.30 - 15.00 uur  
​Prijs: € 45,00 p.p. 
Foto
Workshop Kleur en Kleding
Ook zo'n zin in het opfrissen van je garderobe?
Ontdek hoe je een efficiënte garderobe kunt opbouwen met kleuren en modellen waarmee je iedere keer weer goed voor de dag komt. Ook nu we meer thuis werken sluipt gemak er in, maar er goed uit zien geeft jezelf ook een goed gevoel.​
Vrijdag 13 mei 2022 van 10.00 - 13.00 uur  
​Prijs: € 35,00 p.p. 
Foto
Workshop De Taal van Kleuren
In deze workshop ga je ervaren hoe het zit met jouw persoonlijke kleurvoorkeur voor interieur, kleding, het functioneel gebruik van kleur in communicatie en marketing en hoe we in ons dagelijkse leven worden beïnvloed door kleuren. ​
​Kleuren maken ons blij net als deze workshop!
Vrijdag 20 mei 2022 van 10.00 - 13.00 uur  
​Prijs: € 35,00 p.p. 
Foto
Of geef iemand een cadeaubon!
​Hoe leuk is dat om iemand te verrassen met één van de leuke workshops! Voor Moederdag, verjaardag, afscheid of misschien zomaar!
Ja, ik wil graag een cadeaubon geven!
Foto

Op ons Paasbest

4/12/2022

 
De Paasdagen staan voor de deur. Dus is er een speciale Paaspagina gemaakt​.
Wat is de bedoeling? Gaan we veel mensen uit nodigen? Dan is een Paasbuffet misschien handig. Zijn er (klein) kinderen bij? Dan is er voor hun ook wat lekkers natuurlijk. Gaan we aan tafel dineren dan hebben we ook wat lekkere suggesties. Een traditioneel Paasdiner met mooi gedekte tafel of we doen eens even heel iets anders, namelijk dineren met de Paus!
Foto
De paastafel met borrelplank

​Eten met Paus Franciscus

Vorig jaar kwam ik dit boek tegen wat nou nog eens een leuk thema is voor Pasen! Het is een uniek boek over Paus Franciscus bijzondere relatie met voedsel en eten. Eten is voor hem dé manier om relaties te bouwen. In dit boek vind je een verzameling van zijn favoriete gerechten. Ik heb er het thema van gemaakt waarmee Italië en Argentinië elkaar aan tafel laten ontmoeten.
​Weer eens wat anders toch?
Foto
Italië ontmoet Argentinië aan tafel!
Wat suggesties uit Italië en Argentinië, maar de paus houdt ook gewoon van een koteletje hoor.
Foto
Empanadas
Foto
Auberginesandwich met mozzarella
Foto
Rundvlees met chimichurri
Pasen met de kids
​Laat kinderen zelf meedoen, je ziet wat een lol ze er van hebben zeker als je nieuwe woorden met ze ontdekt zoals de Paaskaas!!
Foto
Paaskaas koekjes bakken
Foto
Paaszandkoekjes bakken en versieren
Foto
Pizza's versieren
Suggesties voor Paasbuffet
​Bij een buffet is het handig dat veel gerechten van te voren te bereiden zijn.
Hier onder wat suggesties, maar veel meer vind je op de Paaspagina
Foto
Spinaziesoepje in een glas
Foto
Hartige lentetaart
Foto
Meatloaf (gehaktbrood) met gekookte eieren
Suggesties voor Paasdiner
Wil je gezellig tafelen met de Pasen dan is hier een voorbeeld van een Paasdiner.
​Op de Paaspagina vind je nog meer inspiratie.
Foto
Voor: Zalmbonbon
Foto
Hoofd: Asperges met beenham en krieltjes
Foto
Na: Aardbei bladerdeeghapje met ijs
Maak er een mooi Paasfeest van!

Het is zomertijd! Ook gelijk zin in leuke ​dingen?

3/28/2022

 
De workshops en proeverijen van Primago maken dat je een gezellig moment hebt met jezelf, familie, vrienden en/of collega's waarin je tevens kennis kunt maken met de diverse thema's uit de keuken van Primago.
​Je kunt tegelijk zelf je tapas, borrel- of broodplank graveren met een brandpen, je gaat naar huis met een gepersonaliseerde plank inclusief de recepten van je geboekte thema.​ Je kunt werken met sjablonen, dus iedereen kan het!
Foto
Je eigen plank graveren met proeverij naar keuze
​Heb je iets te vieren? Boek dan een proeverij naar keuze met 5 gerechtjes om te proeven binnen het thema, met demonstaties (korte uitleg hoe je het maakt).
​Je krijgt je eigen plank en de recepten van het geboekte thema uiteraard mee naar huis.
​

Ook leuk om cadeau te geven. ​Met mooi weer kunnen we buiten zitten!
Data van proeverijen met borrel/tapasplank graveren:
  • donderdag 14 april 2022 van 12.30 uur - 15.00 uur  (Italiaanse antipasti)
  • vrijdag 22 april 2022 van 15.00 - 17.30 uur (Borrelhapjes)
  • zaterdag 7 mei 2022 van 12.30 - 15.00 uur (Moederdag high tea)
  • donderdag 12 mei 2022 van 12.30 - 15.00 uur (Spaanse Tapas)
Of kies zelf een thema en datum
​Proeverij en eigen tapas/borrelplank graveren met brandpen: 
  • duur: circa 2,5 à 3 uur
  • prijs: E 45,00 p.p. incl. 5 gerechtjes met recept, 2 drankjes en borrel- of broodplank branden.
​Reserveren kan van 2 - 6 gasten 

Je kunt naast de 'open inschrijvingen' uiteraard ook zelf een groepje samenstellen en met elkaar een datum prikken. ​

​​Bij alle programma's worden de richtlijnen van het RIVM nageleefd. ​​
Foto
Voorbeelden van borrelplanken
Meer informatie
Aanmelden

23 februari is Bananenbrooddag

2/23/2022

 
​Heb je nog rijpe bananen in de fruitschaal liggen?
Maak er dan lekker bananenbrood van!

Het is een gezond koolhydraatarm tussendoortje, maar je kunt het ook als ontbijt eten. Als nagerecht  is het ook heerlijk met een bolletje bananensplitijs.
Foto
Ingrediënten Bananenbrood
Foto
Een lekker en gezond tussendoortje
​ Ingrediënten:
  • 3 bananen
  • 150 amandelmeel
  • 50 gram dadels zonder pit
  • 3 eieren
  • 50 gr pecannoten/walnoten
  • 2 tl bakpoeder
  • Snuf zout
Bereidingswijze 
  1. ​Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  2. Pureer de bananen met de dadels in de keukenmachine of met de staafmixer
  3. Klop in een andere kom de eieren luchtig. Voeg de bananenpuree aan de eieren toe.
  4. Roer de amandelmeel met de bakpoeder door het mengsel met een snuf zout
  5. Hak de Pecannoten /walnoten grof en voeg deze toe aan het beslag.
  6. Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 20 cm of ovenschaal met bakpapier
  7. Bak het bananenbrood 40- 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

​Geniet ervan!

Wij zijn helemaal in de bonen van bonen

2/10/2022

 
Vandaag is het Wereld Peulvruchten dag.
Peulvruchten zijn prima vleesvervangers en daardoor erg populair.
​Onder peulvruchten kunnen we o.a. verstaan: 
  • kidneybonen
  • zwarte, bruine en witte bonen
  • mais
  • linzen 
  • kikkererwten etc.
Foto
Een kleurrijke maaltijdsoep met gemengde peulvruchten
RECEPTEN MET PEULVRUCHTEN
Met peulvruchten kun je eindeloos combineren.
Deze stuk voor stuk heerlijke recepten geven je wellicht wat inspiratie. 
Foto
Chili sin-con carne
Foto
Empanadas
Foto
Falafelballetjes van kikkererwten
Foto
Indiaase Linzencurry met naanbrood
Foto
Italiaanse minestronesoep
Foto
Kidneybonensalade met feta
Foto
Pittige linzensoep
Foto
Pompoensoep met linzen en kaascroutons
Foto
Quinoa met zwarte bonen

Laat het vandaag niet in de soep lopen

2/4/2022

 
Vandaag is het nationale zelfgemaakte soepdag!
Nou dat komt mooi uit want vooral 's winters ben ik gek op soep. Iedere week maak ik een pan soep en vries ik 1 persoons porties in zodat ik iedere dag met de lunch een warm kop soep heb.
Maar het kan ook anders vandaag, want het is naast de nationale zelfgemaakte soepdag ook  Wereldkankerdag en promoot Stichting Fight cancer het LoveLife Diner. Dus kun je soepdag en wereldkankerdag mooi combineren.
Foto
Mijn favoriet is deze pindasoep
​​Stichting Fight cancer wil graag de komende maand zoveel mogelijk mensen door heel het land inspireren om een etentje te organiseren als inzamelingsactie voor Fight cancer, want eten is liefde! 
Een mooie combi, soep koken (want het hoeft geen ingewikkeld diner te zijn), je gasten ervoor laten betalen wat zij de soep waard vinden  en dat storten naar stichting Fight cancer waarmee baanbrekend kankeronderzoek gefinancierd wordt. 
Keuze uit lekkere zelfgemaakte soepen
De soepen gaan natuurlijk ook mee in de seizoenen en we verheugen ons straks ook weer op de verse aspergesoep, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.
Onderstaand zijn dit na de eerder genoemde pindasoep mijn meest favoriete soepen!
Foto
Italiaanse Minestronesoep
Foto
Franse uiensoep
Foto
Chinese tomatensoep
Foto
Oostenrijkse frittatensoep
Foto
Pompoensoep met linzen en kaascroutons
Foto
Venkelsoep met truffel
​​Inmiddels staan er zo'n 20 recepten van zelfgemaakte soepen op de site dus er zit vast wel een soep voor jou bij.
Geniet van je zelfgemaakte soepen en maak er een mooi 
LoveLife Diner van!​

Aandacht voor China

2/1/2022

 
Op 1 februari viert China het nieuwe jaar. Tegelijk krijgen we van 4 tot 20 februari te maken met de Olympische Winterspelen in Peking (Beijing) de hoofdstad van China.
Om die reden halen we de Chinese sfeer een beetje naar Nederland.
​Je kunt gerust ook eens een kijkje nemen in Chinatown (Den Haag) waar allerlei Chinese winkeltjes en restaurants zijn.
Foto
Olympische spelen kijken met Babi Pangang op schoot voor de TV
Vandaag 4 gerechten uit de Chinese keuken:
​Deze gerechten zijn uitermate geschikt om te nuttigen bij het kijken naar de Olympische Spelen.
We hebben voor jullie Chinese loempiaatjes,  Foo Yong hai , Chinese tomatensoep en Babi Pangang geselecteerd. Maar is Babi Pangang nou Chinees of Indonesisch? Vermoedelijk stamt het gerecht uit China, waar het geroosterd buikspek betrof. In Indonesië is de babi panggang vooral bekend zoals die wordt bereid door het overwegend christelijke Batak-volk, dat rondom het Tobameer in Noord-Sumatra woont, waarbij gemarineerd varkensvlees boven een houtskoolvuur wordt geroosterd. (bron Wikipedia)
Foto
Chinese loempiaatjes
Foto
Foo yong hai
Foto
Chinese tomatensoep
Wil je meer gerechten proeven uit de Aziatische keuken?  Kijk dan op de uitgebreide Aziatische pagina van Maison Primago. Daar blijft het niet bij China maar maken we ook uitstapjes naar de Indonesische, Thaise, Indiase, Vietnamese en Japanse keuken.

Eet smakelijk en veel kijkplezier met de Olympische Winter Spelen!

Voorbereid de winter in

1/10/2022

 
Wij zijn inmiddels in 2022 beland en wens ik jullie voor het komend jaar natuurlijk veel gezondheid, vrijheid en geluk.
Nu de feestdagen voorbij zijn bereiden wij ons ook voor op een 'eventuele' winter. Altijd spannend in Nederland, want krijgen wij na 25 jaar nog een Elfstedentocht of toch niet? Is het verantwoord genoeg om op wintersport te gaan of toch niet?
​Kortom, voorlopig maken we het thuis maar weer gezellig met de pareltjes die ook de winter ons hier kan bieden.
Foto
1. Recept Vierkanter Schnaps
DE TOP 10 WINTERVOORBEREIDING ​
  1. Je hebt de Vierkanter Schnaps ijs en ijs koud klaar staan!
  2. Vogels verwennen door pelpinda's en appelschijven te rijgen, vogelvoer maken of kopen en in een kopje aan de boom hangen.
  3. Vrolijk jezelf op door narcissen in huis te halen
  4. Moet jij je schaatsen nog laten slijpen?
  5. De warme schoenen en kleding check
  6. Ski's nog slijpen/waxen?
  7. Alvast goulashsoep maken en invriezen
  8. Winter lectuur verzamelen
  9. Heb je een sleetje in huis?
  10. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast. 
Foto
2. De vogels verwennen
Foto
3. Narcissen in huis halen
Foto
4. Zijn je schaatsen nog scherp?
Foto
5. Warme winterkleding check
Foto
6. Ski's nog slijpen/waxen?
Foto
7. Alvast goulashsoep maken en invriezen
Foto
8. Winter lectuur verzamelen
Foto
9. Heb je een sleetje in huis?
Foto
10. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast
Een willekeurige top 10 waar voor iedereen wel wat leuks bij zit om de winter door te komen.
Doe voorzichtig en maak er wat van!

Dit jaar gaan we lekker knallen met sneeuwballen

12/28/2021

 
Na kerst staat gelijk Oud & Nieuw weer voor de deur en eten wij in Nederland als traditie oliebollen en appelbeignets. Als tiener had ik een bijbaantje bij een luxe banketbakker in Den Haag. Ik hielp mee in de winkel, maar ook in de bakkerij en daar leerde ik onder andere sneeuwballen maken voor Oud & Nieuw. Deze sneeuwballen worden gemaakt van soezendeeg met krenten en rozijnen en gevuld met slagroom. 
Foto
Sneeuwballen met slagroom
Dit jaar verving ik de krenten door gedroogde cranberry's voor een feestelijke variant. Maar het is aan jullie waar de voorkeur naar uitgaat. Het wordt in ieder geval lekker smullen!
Of worden het toch deze overheerlijke oliebollen en appelbeignets?
Vorig jaar deelde ik met jullie het authentieke oliebollenrecept van schoonmoeder Ada. De reacties waren overweldigend. Het geheim zit namelijk in het flesje bier wat toegevoegd wordt aan het beslag;-) 
Ook de appelbeignets (wat ik ook leerde maken bij die zelfde banketbakker uit Den Haag) waren een groot succes en bracht velen over de streep om ze toch eens zelf te gaan bakken.
​Ik deel vandaag met jullie de recepten zodat je de ingrediënten alvast kunt aanschaffen en deze week heerlijk aan het bakken kunt gaan. Donderdag ga ik met mijn dochter en kleindochter bakken. Zo blijft het een familietraditie die voortgang krijgt.
Foto
De oliebollen van Aadje
Foto
Zelf gemaakte appelbeignets
Foto
Sneeuwballen met slagroom

Organiseer met kerstmis je eigen wijnproeverij

12/22/2021

 
Nu wij met kerst weer in een lockdown zitten moeten wij zelf voor vermaak zorgen.
Kerstavond , 1e of 2e kerstdag het maakt niet uit maar we moeten wel even iets leuks verzinnen.
Bijvoorbeeld je eigen wijnproeverij!
​We hebben een wijnproeverij al vaker meegemaakt, maar dan altijd wel met een sommelier erbij. Dit wordt een leuke  wijnproeverij wat zonder sommelier goed te doen is. Hoe dan?

​Volg de stappen in deze blog en je hebt een leuke wijnproeverij met kerst of met oud & nieuw.
Foto
​​Stap 1
Kies voor een druivensoort wat bij de meeste gerechten van je (kerst)diner past.
Stap 2
Neem vervolgens 3 witte wijnen en/of 3 rode wijnen van dezelfde druivensoort maar uit 3 verschillende landen. Ik koos met rood voor een Malbec uit Frankrijk, Argentinië en Californië. Met de witte wijn koos ik voor een Chardonnay uit Frankrijk, Italië en Zuid Afrika.
Foto
3 rode wijnen van dezelfde druif uit verschillende landen
Stap 3
Verpak de wijnen tot de hals in cadeaupapier zodat het etiket niet zichtbaar is.
Stap 4
Schenk kleine beetjes in een wijn glas, proef en raad met elkaar waar je denkt dat de wijn vandaan komt.
​Zon en grondsoort hebben namelijk  invloed op de smaak, 
Foto
3 witte wijnen van dezelfde druif uit verschillende landen
Wil je het grondig aanpakken kun je op internet wijn aromawielen vinden en de smaken en ingrediënten  invullen wat je proeft.
Geniet van je eigen wijnproeverij.
Proost!

Het uitgebreide Italiaanse kerstdiner

12/17/2021

 
Voor de liefhebbers vandaag een voorbeeld van een feestelijk Italiaans 6 gangen kerstmenu. ​Veel gerechten zijn van te voren te maken. Zorg wel dat het kleine porties zijn. Uiteraard kun je ook keuzes maken en eventueel een gerechtje overslaan. Dit diner hebben we met verschillende vrienden al uitgeprobeerd en viel goed in de smaak.
​Dit menu is ideaal om 's middags mee te beginnen (net als de Italianen graag doen) zodat je lekker lang aan tafel kunt zitten.
Foto
We starten met een Italiaanse borrelplank
​ITALIAANSE BORRELPLANK /ANTIPASTI
De tafel gevuld met Italiaanse vleeswaren, olijven en tapenades. Breekbrood met Italiaanse kruiden en gesmolten kaas, gevulde vijgen, carpacciobonbons met truffelmayonaise, paté met pancetta en een cappuccinosoepje
Foto
Brood met gesmolten kaas
Foto
Borrelhapjes
Foto
Cappuccinosoepje
PRIMI/PASTA ​
Italianen serveren altijd een pasta voorafgaand aan het hoofgerecht. Ik heb Stracotto (rundvlees stoofpot) gemaakt. Omdat het lang moet stoven maak ik dit in grote hoeveelheden en vries ik porties in. Dus ideaal met kerst want je haalt het uit de vriezer, kookt wat ravioli en klaar! De gremolata (citroenrasp met peterselie en knoflook) maakt de stracotto echt bijzonder. Ik serveer het in een klein stoofpotje (10 cm doorsnee) met ravioli en stracotto met een flinke theelepel gremolata erover.
Foto
Stracotto stoofpotje met gremolata
​SECONDI (HOOFDGERECHT)
Voor het hoofdgerecht kun je een Italiaanse Sgroppino serveren. Een drankje om de eetlust weer op te wekken. Een Sgroppino bestaat uit Prosecco, met 1/5 deel Wodka. Serveer het met limoen en sorbetijs.
Ik vind het persoonlijk met wodka te heftig omdat je vaak ook al wijn drinkt bij het eten. Je kunt ook kiezen voor een alcoholvrije spoom met bruiswater, bolletje ijs, blaadje basilicum en granaatappeltjes.
Het hoofdgerecht is een carpacciorollade. Een opgerolde bavette gevuld met alle ingrediënten van carpaccio. Italianen serveren dit alleen met wat groenten zoals bijvoorbeeld sugarsnaps.
Foto
Alcoholvrije spoom met granaatappeltjes
Foto
Carpacciorollade
​DOLCE/DESSERT
​​Er is al flink wat gegeten maar iets zoets gaat er nog wel in!
Citoensorbetijs valt minder zwaar dan roomijs en geeft een frisse smaak met de frambozen en basilicumsuiker.
Afsluitend drinken we nog een Italiaanse koffie met zelf gebakken Amaretti koekjes. Een glaasje Amaretto di Saronno mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. 
Foto
Citroensorbetijs met basilicumsuiker
Foto
Zelfgebakken Amarettikoekjes

Het Franse kerstdiner met de Franse wijnen van de vakantie

12/15/2021

 
Eindelijk is het zover!
In de zomervakantie bezoeken wij verschillende wijnhuizen en wijn kopen om te serveren bij het kerstdiner. Op dat moment herbeleven wij aan tafel de vakantie en proeven wij weer de sfeer en de smaken van het land. Met lekkere gerechten uit de Franse keuken erbij moet dit wel gaan lukken. 
Foto
Wijnproeven in de vakantie
​De 2 leukste wijndomeinen van de vakantie
Foto
Wijnproeven bij Domain de Marotte
1. Domaine de Marotte - Carpentras (Provence)
​Als eerste bezochten wij met familievrienden  Domaine de Marotte in Carpentras (Provence)  Het domein is bezit van de leuke Nederlanders Daan en Elvire van Dijkman en hebben prachtige wijnen ontwikkeld. Zij hebben tevens leuk concepten bedacht waar je zomers een echte beleving kunt ervaren op het landgoed met:
  • rondleiding door de wijngaarden en in de cave
  • de heerlijke wijnen proeven en kopen 
  • het verzorgen van leuke picknickmanden
  • verhuur van mooie gites
​Kortom, ga even langs als je in de buurt bent!
2. Cave Jacques Girardin - Santenay
​Het 2e wijndomein ligt in de Bourgogne  Jacques Girardin in Santenay. Hier kregen we met ons gezin een proeverij in de cave. Prachtige wijnen die we bij het kerstdiner gaan serveren. De familie GIRARDIN is sinds 1570 aanwezig in Bourgondië. Valérie en Jacques (12e generatie) en Justin (13e generatie) staan ​​aan het hoofd van een landgoed van 17 ha dat zich uitstrekt van Santenay tot Savigny les Beaune via Chassagne-Montrachet en Pommard.
Absoluut de moeite waard voor een bezoek!
Foto
Wijnproeven in de Bourgogne bij Cave Girardin-Santenay
​HET FRANSE KERSTMENU - MENU DE NOEL
Dan het Franse kerstmenu waar we de vakantiewijnen bij gaan nuttigen. Het menu heeft 5 gangen, maar je kunt natuurlijk ook keuzes maken en/of alles in kleine porties serveren..
​DE AMUSE
We beginnen met een amuse. Voorbeelden van kleine Franse amuses voor bij de borrel om de smaakpapillen te activeren
Op de foto een amuse van meloen met krokant gebakken jambon cru
​
Foto
Amuse: Meloen met krokante ham
​Voorgerecht 1
​Na de amuses kun je aan tafel en serveer je een heerlijke salade met gerookte eendenborst cranberrypaté en vijgen als voorgerecht. 
Serveer het in kleine porties met wat stokbrood of toast erbij.
Foto
Salade met eend, paté en verse vijgen
​Voorgerecht 2
Na de sal;ade volgt de Franse wortelsoep 
Potage à la Crécy. ​Het Franse recept is vernoemd naar de Noord-Franse stad Crécy, wat ooit bekend stond om de kwaliteit en het produceren van de mooiste wortels in het land. 
Foto
Potage à la Crécy
Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is een 
varkenshaas gevuld met gekarameliseerde ui. Daarnaast een venkelquiche met artisjok en Franse kaas. Je kunt er eventueel nog wat Franse frietjes of pommes duchesse (pureetorentjes) bij serveren maar is door de quiche niet echt nodig.
Foto
Gevulde varkenshaas
Foto
Venkelquiche
Nagerecht
Een nagerecht à la tarte tatin met stoofpeertjes en een bolletje ijs. Bij het nagerecht drinken wij de zoete dessertwijn uit Beaumes-de-Venise. Het Franse kaasplankje voor als je nog ruimte hebt!
Foto
Tarte tatin met stoofpeertjes en ijs
Foto
Frans kaasplankje
Santé et bon apetit!

Typisch Engels kerstdiner, maar dan anders

12/13/2021

 
Als er één volk goed is in kerstmis vieren dan zijn het de Engelsen wel.
Met de mooiste kerstverhalen, kerstfilms en met het meest traditionele kerstmenu spannen zij de kroon. Zonder andere landen tekort te doen natuurlijk heb ik vandaag voor jullie een typisch Engels kerstdiner maar wel met hier en daar een knipoog naar deze tijd. 
Foto
Christmas menu
BORREL/VOORGERECHT
Voor bij de borrel:
Scones met ham-kaasmousse
Voorgerecht:
​
Witlofsalade met stoofpeertjes en stiltonkaas
Foto
Scones met ham-kaasmousse
Foto
Witlofsalade met stoofpeertjes en stilton
3 x WELLINGTON
Een bekend herfst- en ook traditioneel kerstgerecht is de wellington. Het gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Inmiddels zijn er heel veel variaties op de bekende beef wellington zodat iedereen met een 'wellington' aan zijn/haar trekken kan komen met de feestdagen in zicht. 
  • Beef wellington is een traditioneel Brits gerecht van runderbiefstuk (ossenhaas)
  • De mini wellington is speciaal voor de kinderen met knakworst
  • De vegetarische Britse wellington heeft een Frans tintje en is gemaakt van gemengde paddenstoelen, pastinaak en Franse kaas
Foto
Beef wellington
Foto
Mini wellington met knakworst voor de kids
Foto
Wellington met paddenstoelen en pastinaak
BIJGERECHTEN
​Preirolletjes​ met Yorkham en cheddar en stoofpeertjes zoals mijn moeder deze maakte. Serveer er desgewenst nog (gebakken) aardappeltjes bij.
Foto
Preirolletjes met Yorkham en cheddar
Foto
Stoofpeertjes
NAGERECHTEN
Trifle is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of een glazen kom. Deze trifle is met cranberry's en het Engelse kaasplankje als afsluiter met een glaasje port.
Foto
Trifle met cranberry
Foto
Engels kaasplankje
Foto
​DE VEGETARISCHE VERSIE 
Het is tevens mogelijk dit Engelse kerstmenu geheel vegetarisch te serveren.
  • De ham uit de kaasmousse weglaten
  • Kies 'wellington met paddenstoelen en pastinaak'
  • Voor kinderen de vegetarische knakworst
  • Bij de preirolletjes de Yorkham weglaten​
Typisch Engels Kerstfilms
Kerstfilms horen bij kerst!
Om in de sfeer te komen heeft Britblog.nl in 2020 heerlijke Engelse kerstfilms op een rij gezet.
  1. Scrooge (1970)
  2. The Holiday (2006)
  3. The Muppet Christmas Carol (1992)
  4. The Lion in Winter (1968)
  5. Love actually (2003)
  6. About a Boy (2002) 
  7. A Child's Christmas in Wales (2009)
  8. The Man Who Invented Christmas (2017)
     en nog veel meer !
Foto
Al een beetje in de sfeer gekomen?
​Meer typisch Britse gerechten vind je trouwens op de Groot Brittannië pagina.

Komende week meer kerstmenu's in landen thema. Voorproefjes zien?
  • 15 december - Frans Kerst diner ( Menu de Noël)
  • 17 december - Uitgebreid Italiaans kerstdiner (Menu di Natale)

December glamourtips

12/9/2021

 
Wie mooi wil zijn moet zich lekker voelen!
Schoonheid komt van binnenuit, dus zorg dat je dat jij je met de feestdagen lekker voelt in wat je draagt, kleding is de tweede huid. Een feestelijke look zit 'm niet in de prijs, maar in de harmonie van de juiste stijl kleding, schoenen, panty's, accessoires, en haarlook. Het zit 'm soms ook gewoon in kleine details. We weten allemaal dat we een echte feestjurk maar 1 of 2 keer dragen. Dus investeer in mooie accessoires.
De kerstborrels of nieuwjaarsrecepties zullen er misschien door COVID-19 niet veel zijn, maar met kleine aanpassingen creëer je wel makkelijk een feestelijke look voor thuis met familie en/of vrienden.
Foto
DECEMBER GLAMOURTIPS
  • Het glamour gevoel begint met feestelijke en vrouwelijk lingerie!
  • Investeer in een mooie shawl of boa op een eenvoudig jurkje en het krijgt gelijk al glamour
  • Passende panty's of kousen voor een op en top geheel 
  • Rood is ook glamour!  Durf kleur te gebruiken, draag niet alleen maar zwart!
  • Draag een bloem als corsage of een mooi collier
  • Een diadeem of haarclip met veren of voile voor een glamour haarlook of steek je haar op en laat een paar lokken langs je gezicht vrij.               
  • Vervang de knopen van een jasje of blouse en je hebt er een feestelijk jasje of blouse voor terug
  • Een (nep)bont kraag of stola geeft een chique uitstraling
  • De stof van je kleding bepaalt in grote mate de sfeer en de stijl, probeer eens een glamourachtig gilet met brokaatversiering of versier zelf een top met pailletten
  • Probeer eens een subtiele glitter oogschaduw voor een feestelijk tintje in jouw make-up
  • En...vergeet niet een klein partytasje te dragen bij jouw feestelijke outfit

HELP! EEN KLEDINGVOORSCHRIFT IN DE UITNODIGING?
Afhankelijk van jouw functie of die van je partner krijg je misschien wel eens een uitnodiging voor een bijeenkomst met een kledingvoorschrift.

​Ik heb de belangrijkste even op een rij gezet zodat je altijd even kunt teruggrijpen naar wat er van je verwacht wordt.
Foto
Kledingvoorschriften
  • White tie (of witte strik, Cravata Blanche, Toilette de Grand Soir, Frack):
De heren dragen rokkostuum of gala-uniform.
De dames dragen een lange avondjurk, lange handschoenen en groot decolleté
  • Black tie (of zwarte das, Cravate noir, Toilette de Petit Soir, Dinner coat, Dinner jacket, Tuxedo):
De heren dragen een smoking (nooit met decoraties)
De dames een korte of lange avondjurk of lange rok, halflange handschoenen en een klein decolleté.
  • Tenue de soirée (of avondkleding):
De heren dragen een rokkostuum of smoking
De dames dragen een (lange) avondjurk. 
  • Tenue de ville (of stadskleding, lounge suite, wandelkostuum, toilette de ville, cocktail): 
De heren dragen twee-of driedelig donkerblauw of –donkergrijs pak: dames een geklede jurk of deux-pièces, eventueel met hoed. Staat er ‘jacket’ dan draagt de dame altijd een hoed. Dit voorschrift is voor overdag.
  • Donker pak: 
Als tenue de ville, maar dan ’s avonds. Dames dragen geen hoed
  • Informeel: 
Dragen mannen een pak of combinatie broek/jasje met das. De dames dragen geen hoed
  • Casual:
Geen kleding voorschrift

Belangrijk blijft dat jij je er goed bij voelt wat je draagt.
Succes!


Op naar kerst 2021

12/7/2021

 
Wat we vorig jaar misschien niet hadden gedacht hebben we ook dit jaar toch weer te maken met een decembermaand met corona maatregelen. We duimen dat er met kerst meer mogelijk is en anders maken wij het thuis weer gezellig.

Het adventshuisje staat er weer met in ieder laadje een kerstverrassing, dus het aftellen kan beginnen. De kerstspullen komen te voorschijn en we gaan het huis weer versieren.
Foto
Het adventshuisje
KERSTVERSIERTIPS
​​Wil je een andere look voor weinig geld? Kijk naar onderstaande versiertips!​
KERSTBALLEN VERVEN
Zijn de kleuren van de kerstballen nog naar je zin? Zo niet, denk dan nog even aan de tip om de ballen in een andere kleur te spuiten zoals ik vorig jaar deed. ​
Span buiten een waslijntje en hang de kerstballen eraan. Spuit de ballen in de gewenste kleur. Ik koos voor brons.
​Ook dennenappels of ander kerstmateriaal kun je spuiten in de gewenste kleur natuurlijk.​
Foto
Kerstballen verven
BEKIJK JE TUIN OF BALKON
Heb je bijvoorbeeld Hortensia, Skimmia of andere geschikte struiken staan?
​Knip wat bloemen af en laat ze even drogen. Neem een sneeuwspuitbus en bespuit ze met kunstsneeuw. Je kunt de met sneeuw bespoten bloemen vervolgens in de kerstboom, tussen de guirlande of tussen ander groen leggen. Gewoon doen!
Foto
Bloemen bespuiten
Maak met de kids een eigen kerststal
​Kinderen vinden het leuk om met de vaak  'kwetsbare' kerststal te spelen. Dus maak samen met de kinderen een eigen kerststal van karton of dik papier op A4 formaat en laat ze lekker spelen met verschillende figuurtjes. Je kunt uiteraard ook de traditionele kerstfiguren kiezen en zelf maken. Hun fantasie wordt in ieder geval goed  gestimuleerd. 
Foto
Eigen kerststal maken
Foto
Uitknippen en verven
Je kunt de stal en de raampjes met de onderstaande bestanden uitprinten op gewoon A4 80 grams papier, verven, op karton/dik papier plakken en uitknippen.
kerststal.pdf
File Size: 376 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

stalraampje.jpg
File Size: 28 kb
File Type: jpg
Bestand downloaden

Foto
Stalraampjes kleuren en uitknippen

​Zet de gekleurde papieren kerststal op dik A4 formaat, verf het groen en versier het met lampjes, dieren en poppetjes die je misschien nog wel hebt liggen. Zo niet dan is alles te koop.

We maken er samen een mooie decembermaand van!

Hij komt, hij komt....

11/12/2021

 
Wat een leuke tijd van het jaar. Niet vanwege het weer, maar wel vanwege de gezelligheid in huis. Zeker nu Sinterklaas weer (bijna) in ons land is. Als kind én als volwassene zat ik voor de buis met warme chocomelk en speculaas als Sinterklaas naar Nederland kwam. Later met mijn eigen kinderen, nu leven we weer mee met onze kleinkinderen en natuurlijk gaan we zelf Sintlekkernijen bakken.​
Deze kleine meesterbakkers hebben genoten van de voorbereidingen!
Foto
Meesterbakker Amelie
Foto
Meesterbakker Juliette
Zelf Sintlekkernijen bakken 
Kruidnootjes bakken is eenvoudig en leuk om met (klein)kinderen te doen! Samen kruidnootjes bakken voor het Sinterklaasfeest en smullen maar!
Speculaasjes bakken
Ik heb alleen geen traditionele speculaaskoekjes plank maar wel een koekjesstempel.
​Je kunt ook gewoon koekvormpjes gebruiken zoals ik met de jongste heb gedaan. Dat zijn hartjes van speculaas geworden. Met de oudste ben ik speculaas Pietjes en speculaas mijters gaan maken. Kortom, een leuke voorbereiding op de aankomst van de stoomboot of voor Pakjesavond.
Gevuld speculaas eten we traditiegetrouw vooral ook rond Sinterklaas, maar smaakt de hele winter door;-). Mijn moeder bakte het vroeger ook al en dit is haar recept wat ik nu ook steeds maak. ​
​Via de onderstaande foto's kom je bij de recepten. Veel plezier en geniet van dit heerlijke feest!
Foto
Kruidnootjes
Foto
Speculaashartjes
Foto
Speculaas Pieten en mijters
Foto
Gevuld speculaas

Appeltjes in de Herfst

10/14/2021

 
Onze appelboom in de tuin heeft weer z'n best gedaan. De bloesem in april was al prachtig en de oogst in september maakt dat we weer volop appels kunnen gebruiken in verschillende gerechten. Natuurlijk gaat een appelgebakje er altijd in, maar ook in salades en warme gerechten vindt de appel heerlijk zijn weg.
Foto
Appelbloesem in april
Foto
De oogst in september
Foto
Appel gebakje bij de koffie
RECEPTEN MET APPEL
Ik heb voor jullie wat recepten met appel op een rijtje gezet.​ Voor iedere menugang zit er wel wat bij. Ga nu maar lekker genieten van die appeloogst! 
Foto
Spitskoolsalade met appel
Foto
Zalmbonbon met ricotta en appel
Foto
Zuid-Afrikaanse bobotietaart met appel
Foto
Kalfslever met appel en ui
Foto
Apfelstrudel
Foto
Carpaccio van rode biet met appel
Foto
Zuurkoolschotel met appel
Foto
Huzarensalade met appel
Foto
Appelhapje met ijs
De herfstvakantie staat voor de deur en veel appelgaarden organiseren een plukbeleving voor groot en klein. Voorbeelden zijn Landgoed Olmenhorst in Lisserbroek of pluktuin Vink in Flevoland. Er zit vast wel iets bij jou in de buurt. Veel appelplezier!

Kom je ook 22 oktober tapasproeven en borrelplank branden?

10/5/2021

 
Op 22 oktober kun je aanschuiven bij de tapasproeverij. Tijdens de proeverij brand je een persoonlijke borrelplank helemaal naar eigen idee.
Waar: Primago - Leidschendam
Tijd: van 12 uur - circa 14.30 uur
Kosten : E 35,- p.p. inclusief 5 gerechtjes met recept en de gepersonaliseerde borrelplank.
Meer informatie over proeverijen
Aanmelden 22 oktober 2021
Foto
Tapasproeverij

Thema proeverijen en borrelplanken branden

9/28/2021

 
​Gewoon omdat het weer mag!
De 'proeverijen' van Primago maken dat je een gezellig moment hebt met jezelf, familie, vrienden en/of collega's. Tevens maak je kennis met de diverse thema's uit de keuken van Primago.

Heb je binnenkort iets te vieren? Boek dan een proeverij naar keuze met 5 gerechtjes om te proeven binnen het thema, met demonstaties (korte uitleg hoe je het maakt) en voorbeelden voor een leuk leven thuis! 
Foto
Thema proeverijen
​Je kunt tegelijk zelf je borrel- of broodplank branden, je gaat naar huis met een gepersonaliseerde plank inclusief de recepten van je geboekte thema.​

Kies uit de volgende thema's om te proeven:
  • High tea
  • Italiaans antipasti
  • Spaanse tapas
  • Gemengde borrelhapjes​
Foto
Je eigen borrel- of broodplank branden
Dit alles op een houten borrel/broodplank die je zelf naar eigen idee kunt branden met een brandpen. Iedereen kan het, want er worden voorbeelden aangereikt en er zijn verschillende sjablonen aanwezig.
Leuk voor teamdagen, verjaardagen, vrijgezellenfeestjes en familie- of vriendinnendagen etc. 

​Proeverij met borrelplank branden:
te reserveren van 2 - 6 gasten
  • Waar: Bij Primago - Hannie Schaftstraat 56, Leidschendam
  • Duur: circa 2,5 uur - te reserveren van 12.00 tot 14.30 uur of van 15.00 tot 17.30 uur
  • Kennismakingsprijs: E 35,00 p.p. incl. 5 gerechtjes met recept, 2 drankjes en borrel- of broodplank branden. ​
Wil je iets organiseren nu het weer kan? Kijk voor meer ideeën bij de Eventpagina van Primago

<<Previous
    Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis. 
    Thema's op deze site:
    • Thuis lekker eten​
    • Leuke workshops
    • Individuele coaching
    • Thuis op vakantie
    • Jouw slimme garderobe
    • ​​Boeken lezen​
    Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

    Archieven

    December 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juli 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020

    Contact opnemen

CONTACT 
Primago - Hannie Schaftstraat 56 - 2264 DK Leidschendam
​email: jterborg@primago.nl - KvK 27158550 

​Bank: NL24 ABNA 0610 9899 36

  • STUDIO
    • TEAMBUILDING >
      • De waarde van de medewerker
      • Kleurrijk leven
      • Presenting Yourself
    • COACHING
    • SAMENWERKEN MET VRIJWILLIGERS >
      • Profileren met vrijwilligers
      • Coachen vrijwilligers IDO
      • De waarde van de vrijwilliger
  • MAISON
    • Thuis eten >
      • Voorraadkast
      • Aziatisch >
        • Atjar tampoer
        • Aziatische omelet
        • Babi Pangang
        • Bami goreng
        • Chinese loempia
        • Foo yong hai
        • Frikadel Goreng
        • Gado Gado
        • Indische gehaktballetjes
        • Japanse wrap
        • Mangochutney met kip
        • Kip cashew
        • Kipsate
        • Kip tandoori
        • Linzencurry
        • Nasi goreng
        • Rendang Pedis
        • Rijstvelloempia
        • Sambal goreng boontjes
        • Sambal goreng telor
        • Samosa
        • Sushi nigiri
        • Sushi nori
        • Thaise groene curry
        • Thaise loempia
        • Tonijn met teriyaki
        • Vietnamese loempia
      • Barbecue >
        • Camembert
        • Gepofte aardappel
        • Gevulde champignons
        • Halloumispies
        • Kipspies
        • Marshmallowspies
        • Moorse lamsspies
        • Picanha
        • Tonijnspies
        • Vispakketje
      • Borrel >
        • Broccolikoekjes
        • Carpacciobonbons
        • Likkepot
        • Mini saucijzenbroodjes
        • Pate met spek
        • Wraps
        • Amuses >
          • Courgette rolletjes
          • Kaas-ui broodjes
          • Surimicocktail
        • Mezedes >
          • Dakos
          • Gevulde snackpaprika
          • Griekse gehaktballetjes
          • Spanakopita
          • Tzatziki
          • Tapenade
      • Frans >
        • Menu Bon Vivant >
          • Hartige tarte tatin
          • Eend met perzik
        • Menu Branche >
          • Ratatouille
          • Zoete tarte tatin
        • Menu Classique >
          • Boeuf Bour­guig­non
        • Menu Exclusif >
          • Eendenlever
          • Lamshaas
          • Fruitterrine
        • Menu Facile >
          • Champignons a escargots >
            • Kruidenboter
          • Nicoise
        • Menu de Noel >
          • Potage a la crecy
          • Venkelquiche
        • Menu Poison >
          • Tartare de thon
          • Forel
          • Citroensorbetijs
        • Eend met sinaasappel
        • Crepes met ijs
        • Frans kaasplankje
        • Steak tartare
      • Grieks >
        • Menu Moderno >
          • Bladerdeegpakketje
        • Menu Paradosiakos >
          • Griekse bonensalade
          • Griekse dorpssalade
          • Moussaka
        • Menu Psari
      • Groot Brittannie >
        • Christmas menu >
          • Engels kaasplankje
          • Preirolletjes met cheddar
          • Trifle met cranberry
          • Wellington >
            • Beef Wellington
            • Mini Wellington
            • Wellington met paddenstoelen
          • Witlofsalade met stoofpeertjes
        • High tea >
          • Luxe broodjes
          • Millionaires shortbread
          • Scones
      • Herfst-winter >
        • Appelbeignets
        • Bananasplitijs met chocoladetruffels
        • Gevulde vijgen
        • Kippenragout
        • Koningentaart
        • Kalkoen
        • Lamsvlees
        • Oliebollen
        • Sneeuwballen
        • Stoofpeertjes
        • Zwijnenragout
      • Hollands met een twist >
        • Andijvieschotel
        • Bloemkoolschotel
        • Boerenkoolpesto
        • Carpaccio van rode biet
        • Hutspot met gehakt
        • Spruitjesschotel
        • Witlofschotel
        • Zuurkoolschotel
      • Italiaans >
        • Menu Antipasti >
          • Zalmbonbon
          • Capresespies
          • Crostini
          • Pesto
        • Menu Classico >
          • Meloen met ham
          • Stracotto
          • Tiramisu
        • Menu Di Moda >
          • Auberginesandwich
          • Risotto
        • Menu di Natale >
          • Breekbrood met kaas
          • Carpacciorollade
        • Menu La Dolce Vita >
          • Aardappel met rozemarijn
          • Kalfsoester
        • Menu Pesce >
          • Vitello tonnato
          • Pasta al salmone
          • Lemon cheesecake
        • Menu Semplice >
          • Pizza
          • Gegrilde nectarine
      • Koolhydraatarm >
        • Koolhydraatarm voorgerecht >
          • Gevulde portobello
        • Koolhydraatarm hoofdgerecht >
          • Bloemkoolrijst
          • Broccolirijst al limone
          • Courgettepasta
          • Omeletwraps
          • Spinazie-preitaart
        • Koolhydraatarm nagerecht >
          • Appelmoescake
          • Bananenbrood
      • Lente-zomer >
        • Beenham
        • Groene asperge plaattaart
        • Meatloaf
        • Mini meatloafs
        • Preischotel
        • Witte asperges
        • Pasen >
          • Kaaskoekjes
        • Mexicaans >
          • Chili sin-con carne
          • Empanadas
          • Guacamole
          • Kip in chocoladesaus
          • Nachos uit de oven
          • Quinoa ovenschotel
          • Taco vullen
          • Mangocheese toetje
      • Midden Oosten >
        • Baba Ghanoush
        • Borekas
        • Falafelballetjes
        • Ingelegde groenten
        • Koolrolletjes
        • Latkes
      • Oostenrijkse keuken >
        • Apfelstrudel
        • Curryworst
        • Gluhwein
        • Grillteller
        • Heisse liebe
        • Schnaps
        • Tiroler grostl
        • Tiroler leber
        • Wiener schnitzel
      • Oranjefeesten
      • Salades >
        • Aardbeiensalade
        • Bietensalade
        • Bonensalade
        • Eiersalade
        • Eiersaladeschotel
        • Franse salade
        • Huzarensalade
        • Koolsalade
        • Pastasalade
        • Rijstsalade
        • Salade met eend en pate
        • Salade met sherrydressing
        • Spaanse salade
        • Thaise biefstuksalade
        • Tonijnsalade
        • Vietnamese kipsalade
        • Witlofsalade
      • Sauzen en dips >
        • Cranberrysaus
        • Mangochutney
        • Marsalasaus
        • Paddenstoelensaus
        • Pastasaus
        • Pindasaus
        • Pruimensaus
        • Rode portsaus
        • Rode wijnsaus
        • Stroganoffsaus
      • Soepen >
        • Aspergesoep
        • Boerenkoolsoep
        • Bonensoep
        • Broccolisoep
        • Chinese tomatensoep
        • Frittatensoep
        • Goulashsoep
        • Knolselderijsoep met kokosmelk
        • Linzensoep
        • Minestronesoep
        • Misosoep
        • Mosterdsoep
        • Oranjesoep
        • Paprikasoep
        • Pindasoep
        • Pompoensoep
        • Pompoensoep met linzen
        • Spinaziesoep
        • Tomatensoep
        • Uiensoep
        • Venkelsoep
      • Spaans >
        • Tapas de Moda >
          • Gegrilde aubergine met honing
          • Tortilla
          • Paella
        • Tapas la Buena vida >
          • Mango met Serranoham
          • Artisjok met ei
          • Albondigas
          • Patatas aioli
          • Varkenshaas met Brandysaus
          • Spaans kaasplankje
        • Tapas de Pez >
          • Gazpacho
          • Calamaressalade
          • Vispastei
          • Aardbei met meloen
        • Vegetarisch >
          • Pastei met geitenkaas
        • Sangria
      • Zoet >
        • Amandelbroodjes
        • Amandelkoekjes
        • Appelhapje met ijs
        • Bitterkoekjes
        • Boterkoek
        • Gevuld speculaas
        • Kokosmoppen
        • Kruidnootjes
        • Nectarinegebakjes
        • Speculaasjes
        • Zandkoekjes
      • Zuid Afrikaans >
        • Bobotietaart
        • Gevulde minibroodjes
    • Workshops >
      • Workshop borrelplank graveren
      • Workshop De kracht van kleur en kleding
      • Workshop Waardevol timemanagement
      • Workshop De taal van kleur
      • Cadeaubon
    • Thuis op vakantie >
      • Boeken >
        • Boeken Frankrijk
        • Boeken Griekenland
        • Boeken Italie
        • Boeken Spanje
      • Kamperen
      • Azie
      • Frankrijk
      • Griekenland
      • Italie
      • Oostenrijk
      • Spanje
      • Thuiskomen
    • JOUW SLIMME GARDEROBE >
      • Kleurentest
      • De taal van kleur
      • Kledingtest
      • Garderobeweek
  • AGENDA
  • OVER PRIMAGO
    • Detachering
    • Opleidingengids 2023
    • Aanmelden nieuwsbrief
    • Contact