Bij het restaurant uit het boek wacht een gezellig terras met prachtig uitzicht op ons. Ik kook zelf graag en uitgebreid, dus we gaan niet veel uit eten maar als wij uit eten gaan doen we iets speciaals en dat is dit zeker! Er ontstaat al snel keuzestress, zowel bij de wijnen als de menukaart. We komen er gelukkig wel uit en hebben heerlijk gegeten. De vrouw van het restaurant blijkt een Engelse vrouw die al 16 jaar in Gassin woont. We raken met haar aan de praat en zij begint te vertellen over Lucinda Riley (Lucinda is helaas in 2021 overleden) zij kwam regelmatig in dit restaurant omdat zij in de buurt een 2e huis hebben. Wat blijkt, de rosé die wij hadden gekozen bleek ook nog eens van de wijngaard uit het boek! Het werd een mooie zondag in Gassin waarbij het boek 'De Lavendeltuin' helemaal tot leven kwam.
Nu maar verder genieten van de lavendel in onze eigen tuin.
KOOLHYDRAATARME SUGGESTIES Mocht je ook wat koolhydraatarmer willen eten? Voor wat inspiratie kun je de koolhydraatarme pagina's bekijken. Er zijn voorbeelden van voorgerechten, hoofdgerechten, salades en desserts. Zo kun je een heerlijk en gezond diner samenstellen.
Maak er een mooie lente van!
Onze eigen Top 2000 Sinds de populariteit van de Top 2000 is ook bij ons de traditie geboren om op oudejaarsavond onze eigen muziekavond te hebben. Wat is jouw top 10? Waarom dit liedje? Je komt tot mooie diepe gesprekken over gevoelens, blijdschap en verdriet wat muziek nu eenmaal allemaal in zich heeft. Je kunt er ook een quiz aan toevoegen. De muziekkeuze raden van de ander? Welke artiest, welke titel? Kortom een heerlijke avond vol muziek! De vertrouwde traditionele oud & nieuw Natuurlijk vergeten we ook niet onze vertrouwde tradities met oud & nieuw. Die heerlijke oliebollen en appelbeignets! In mijn blog van december 2020 heb ik het oliebollenrecept van mijn schoonmoeder Aadje gedeeld. Samen met mijn dochter en kleindochter bakken wij dit jaar zo'n 150 oliebollen. Gaan ze niet op, dan vriezen wij ze in! De appelbeignets en sneeuwballen heb ik leren maken in mijn bijbaantje als tiener bij een banketbakker in Den Haag. Het wordt weer genieten! De nieuwjaarsreceptie met familie Al sinds 1980 hebben wij een traditie van een nieuwjaarsreceptie wat ooit is begonnen bij onze tante Jo. Met uitzondering van de coronajaren hebben wij dit jaarlijks met elkaar georganiseerd. Dit jaar hebben wij de draad weer opgepakt en komen er dit keer in ons huis circa 30 à 40 mensen. De oudste is 93 en de jongste is 1,5 jaar. Een mooi en waardevol moment om het nieuwe jaar in te gaan. Daarbij mogen de borrelrecepten niet ontbreken natuurlijk. Dit is ook vaak een goed moment om de overgebleven restjes van oudejaarsavond op te maken. Om verspilling te voorkomen neemt iedereen de restanten mee! Onderstaand een paar makkelijk te maken borrelhapjes, mocht alles toch al stiekem op zijn gegaan... Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling en een muzikaal, vindingrijk en gezond 2023.
In vergelijking met vorig jaar zijn er geen beperkende regels voor het aantal mensen dat je uitnodigt. Kies je er dit jaar voor om je te omringen met zoveel mogelijk dierbaren of was het vieren van kerst in kleine kring eigenlijk wel goed bevallen? Met ons gezin vieren wij dit jaar kerst in kleine kring, maar pakken we uit met een familiereceptie op nieuwjaarsdag.
Frans kerstmenu 2022 voor 6 personen
Ik werk graag met thema's, dus heb ik hier een voorbeeld van een Frans kerstmenu genomen. Voorgerecht: Steak tartare ​Hoofdgerecht:Eend met sinaasappel en venkelquiche als bij gerecht Nagerecht: Crêpes met ijs
Kerstmenu voor groteren groepen
Met grote groepen kan je het beste stoofvlees nemen. Je kunt stoofgerechten al dagen van te voren maken, dan kunnen smaken goed intrekken. Je kunt het eventueel ook nog even invriezen. Al deze gerechten zijn heel goed van te voren te maken. ​Voorgerecht: Surimicocktail Hoofdgerecht: Kalkoenstoof met aardappelpuree en koolsalade met appel en cranberry's Nagerecht: Bananasplitijs met chocoladetruffels Je kunt natuurlijk ook de taken verdelen van het kerstmenu en iedereen wat laten maken!
Kerstmuziek & andere tips
Wat zou kerst zijn zonder kerstmuziek? Met onderstaande twee kerst-playlists op Spotify hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over een Silent Night! Ben je meer van de echte kerstklassiekers, kies dan hieronder voor Christmas Classics. Wil je een mix van zowel modern als klassieke kerstnummers, ga dan voor The 100 Greatest Christmas Songs. Voor ieder wat wils!
​Hieronder vind je ook nog andere decemberblogs met menu's en kersttips van vorige jaren.
Ik wens jullie hele mooie kerstdagen en lees vanaf 27 december de nieuwe Maison-blog voor oud & nieuw!
Alles wordt duurder en wellicht heb je door de hoge inflatie van dit moment minder geld te besteden voor kleding. Met onderstaande tips creëer je een duurzame en effectieve garderobe, waardoor je met minder kleding meer combinaties kunt maken. Zo kom je privé en op je werk altijd goed voor de dag. Jouw effectieve garderobe en goede combinaties
Aan de slag met combineren!
3 voorbeelden van combinatie mogelijkheden in 3 verschillende keurenpaletten Bij ieder kledingstuk staat een cijfer en daarmee kun je de volgende kledingcombinaties maken: 5+7+6; 4+6+7; 4+6+1; 5+6+1; 9+7; 9+1; 9+3; 5+10+7; 8+6+1; 8+1+10; 8+3+1; 4+10+7; 4+10+1; 5+3; 4+3; 8+3; 2+6+5; 4+2+6; 2+8+1; 3+6+5; 3+6+4; 1+2+4; 7+10+8; 1+2+5 Wanneer je shawls en/of accessoires gebruikt kun je nog meer combi’s maken! Je kunt op de onderstaande collages klikken om de documenten nog beter te zien of te downloaden. En? Heb je jouw perfecte combinatiemogelijkheden al gevonden?
Je hebt zojuist kennis gemaakt met een onderdeel van de workshop Presenting Yourself. Wil je ook geen miskopen meer, maar vooral weten wat jouw beste persoonlijke garderobe is, met jouw beste kleuren en kledingstijlen? Meld je dan aan voor de workshop Presenting Yourself op dinsdag 8 november 2022 van 9.30 uur - 14.30 uur € 75,00 p.p. incl. lunch en handig kledingwerkboek. Of maak een afspraak voor een individueel advies. Programma Presenting Yourself: Kleur & kleding
De (school)vakanties zitten er weer op en hopelijk is iedereen veilig thuis gekomen. Het was heerlijk en je hebt weer frisse moed en je weet het zeker dat je dingen anders gaat doen. Maar dan ben je een paar dagen thuis en lijkt het wel of je niet weg geweest bent. De opgedane energie samen met jouw goede voornemens vervagen omdat je in beslag wordt genomen door alles om jou heen. Het is weer veel geregel met broodtrommeltjes klaarmaken, meer leven met de klok en op je werk is het drukker dan ooit. Daarnaast staan we weer voor een nieuw seizoen met andere kledingkeuzes voor werk en privé. Zeker nu we allemaal ons steentje willen bijdragen in het kopen van minder kleding en toch er steeds goed uit willen zien is het zaak dat we duurzame keuzes kunnen maken voor ieders toereikend budget. Met de tips creëer je een duurzame en effectieve garderobe, waardoor je met minder kleding meer combinaties leert maken. Zo kom je privé en op je werk altijd goed voor de dag.
Let op het servies! Helemaal leuk en ontworpen door wijnboerenminnares Caroline. Zij ontwerpt bijvoorbeeld (en nog veel meer) ook zelf de wijn etiketten en ook in het logo met de leeuwen zit een grapje. Kan jij het ontdekken?
WIJNCURSUSSEN Meriam was in Nederland altijd docent aan de hotelschool en nu bijna klaar met haar opleiding 'wijnsommelier'. Het lesgeven en boeiend vertellen is haar kracht. Het plan is dan ook om in de toekomst wijncursussen te gaan geven in het Chateau. Ook Meriam doet wat zij leuk vindt! Er is nog een verbouwing gaande, maar als het zover is ben ik van de partij!! En thuis heb je altijd nog de boeken van Ilja Gort om in weg te dromen. Ik had de boeken natuurlijk niet allemaal bij me in Frankrijk dus helaas geen gesigneerde exemplaren. Maar ik geloof dat Ilja een keer naar Leidschendam komt om ze allemaal te signeren ;-) In 2020 konden we niet reizen vanwege COVID-19. Om die reden begon ik blogs te schrijven om toch een beetje vakantiegevoel te hebben en ons thuis te kunnen vermaken.
De Franse week was naast de Italiaanse, Spaanse en Griekse week de start van Maison Primago. In de Charme van Frankrijk schreef ik al over de wens om het chateau van de familie Gort ooit te bezoeken. Die wens is nu in vervulling gegaan. Zo zie je maar, eens komt er een moment dat dromen werkelijkheid worden . Ook Chateau Gort B&B een keer bezoeken? Doe dat gewoon een keer!
Maak het gezellig met deze 'Oranje" hapjes!
De workshop Dus, zie jij het soms even niet zitten? Wordt het jou soms allemaal een beetje teveel? Kom je altijd tijd te kort? Wil je dingen een keer wat anders, maar je weet niet hoe of wat? Meld je dan aan voor de workshop 'Plan je Rijk! Programma:
Zaterdag 14 mei 2022 van 10.00 uur tot 15.00 uur Prijs Workshopprijs: € 45,00 p.p. inclusief lunch. Je kunt dit programma in 1 dagdeel ook individueel volgen. De prijs is dan € 75,00 p.p. Of heb je zin in andere leuke workshops? Dit zijn ook leuke cadeaus voor Moederdag of gewoon met collega's en/of vriendinnen! WORKSHOPS MET PROEVERIJ
Italië ontmoet Argentinië aan tafel! Wat suggesties uit Italië en Argentinië, maar de paus houdt ook gewoon van een koteletje hoor. Pasen met de kids Laat kinderen zelf meedoen, je ziet wat een lol ze er van hebben zeker als je nieuwe woorden met ze ontdekt zoals de Paaskaas!! Suggesties voor Paasbuffet Bij een buffet is het handig dat veel gerechten van te voren te bereiden zijn. Hier onder wat suggesties, maar veel meer vind je op de Paaspagina Suggesties voor Paasdiner Wil je gezellig tafelen met de Pasen dan is hier een voorbeeld van een Paasdiner. Op de Paaspagina vind je nog meer inspiratie. Maak er een mooi Paasfeest van!
Heb je iets te vieren? Boek dan een proeverij naar keuze met 5 gerechtjes om te proeven binnen het thema, met demonstaties (korte uitleg hoe je het maakt). Je krijgt je eigen plank en de recepten van het geboekte thema uiteraard mee naar huis. Ook leuk om cadeau te geven. Met mooi weer kunnen we buiten zitten!
Bereidingswijze
Geniet ervan! RECEPTEN MET PEULVRUCHTEN
Met peulvruchten kun je eindeloos combineren. Deze stuk voor stuk heerlijke recepten geven je wellicht wat inspiratie.
Stichting Fight cancer wil graag de komende maand zoveel mogelijk mensen door heel het land inspireren om een etentje te organiseren als inzamelingsactie voor Fight cancer, want eten is liefde! Een mooie combi, soep koken (want het hoeft geen ingewikkeld diner te zijn), je gasten ervoor laten betalen wat zij de soep waard vinden en dat storten naar stichting Fight cancer waarmee baanbrekend kankeronderzoek gefinancierd wordt. Keuze uit lekkere zelfgemaakte soepen De soepen gaan natuurlijk ook mee in de seizoenen en we verheugen ons straks ook weer op de verse aspergesoep, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben. Onderstaand zijn dit na de eerder genoemde pindasoep mijn meest favoriete soepen! Inmiddels staan er zo'n 20 recepten van zelfgemaakte soepen op de site dus er zit vast wel een soep voor jou bij.
Geniet van je zelfgemaakte soepen en maak er een mooi LoveLife Diner van!
Vandaag 4 gerechten uit de Chinese keuken: Deze gerechten zijn uitermate geschikt om te nuttigen bij het kijken naar de Olympische Spelen. We hebben voor jullie Chinese loempiaatjes, Foo Yong hai , Chinese tomatensoep en Babi Pangang geselecteerd. Maar is Babi Pangang nou Chinees of Indonesisch? Vermoedelijk stamt het gerecht uit China, waar het geroosterd buikspek betrof. In Indonesië is de babi panggang vooral bekend zoals die wordt bereid door het overwegend christelijke Batak-volk, dat rondom het Tobameer in Noord-Sumatra woont, waarbij gemarineerd varkensvlees boven een houtskoolvuur wordt geroosterd. (bron Wikipedia) Wil je meer gerechten proeven uit de Aziatische keuken? Kijk dan op de uitgebreide Aziatische pagina van Maison Primago. Daar blijft het niet bij China maar maken we ook uitstapjes naar de Indonesische, Thaise, Indiase, Vietnamese en Japanse keuken.
Eet smakelijk en veel kijkplezier met de Olympische Winter Spelen!
Een willekeurige top 10 waar voor iedereen wel wat leuks bij zit om de winter door te komen.
Doe voorzichtig en maak er wat van!
Dit jaar verving ik de krenten door gedroogde cranberry's voor een feestelijke variant. Maar het is aan jullie waar de voorkeur naar uitgaat. Het wordt in ieder geval lekker smullen! Of worden het toch deze overheerlijke oliebollen en appelbeignets?
Vorig jaar deelde ik met jullie het authentieke oliebollenrecept van schoonmoeder Ada. De reacties waren overweldigend. Het geheim zit namelijk in het flesje bier wat toegevoegd wordt aan het beslag;-) Ook de appelbeignets (wat ik ook leerde maken bij die zelfde banketbakker uit Den Haag) waren een groot succes en bracht velen over de streep om ze toch eens zelf te gaan bakken. Ik deel vandaag met jullie de recepten zodat je de ingrediënten alvast kunt aanschaffen en deze week heerlijk aan het bakken kunt gaan. Donderdag ga ik met mijn dochter en kleindochter bakken. Zo blijft het een familietraditie die voortgang krijgt.
Stap 1 Kies voor een druivensoort wat bij de meeste gerechten van je (kerst)diner past. Stap 2 Neem vervolgens 3 witte wijnen en/of 3 rode wijnen van dezelfde druivensoort maar uit 3 verschillende landen. Ik koos met rood voor een Malbec uit Frankrijk, Argentinië en Californië. Met de witte wijn koos ik voor een Chardonnay uit Frankrijk, Italië en Zuid Afrika.
Wil je het grondig aanpakken kun je op internet wijn aromawielen vinden en de smaken en ingrediënten invullen wat je proeft.
Geniet van je eigen wijnproeverij. Proost!
ITALIAANSE BORRELPLANK /ANTIPASTI De tafel gevuld met Italiaanse vleeswaren, olijven en tapenades. Breekbrood met Italiaanse kruiden en gesmolten kaas, gevulde vijgen, carpacciobonbons met truffelmayonaise, paté met pancetta en een cappuccinosoepje
SECONDI (HOOFDGERECHT) Voor het hoofdgerecht kun je een Italiaanse Sgroppino serveren. Een drankje om de eetlust weer op te wekken. Een Sgroppino bestaat uit Prosecco, met 1/5 deel Wodka. Serveer het met limoen en sorbetijs. Ik vind het persoonlijk met wodka te heftig omdat je vaak ook al wijn drinkt bij het eten. Je kunt ook kiezen voor een alcoholvrije spoom met bruiswater, bolletje ijs, blaadje basilicum en granaatappeltjes. Het hoofdgerecht is een carpacciorollade. Een opgerolde bavette gevuld met alle ingrediënten van carpaccio. Italianen serveren dit alleen met wat groenten zoals bijvoorbeeld sugarsnaps. DOLCE/DESSERT
Er is al flink wat gegeten maar iets zoets gaat er nog wel in! Citoensorbetijs valt minder zwaar dan roomijs en geeft een frisse smaak met de frambozen en basilicumsuiker. Afsluitend drinken we nog een Italiaanse koffie met zelf gebakken Amaretti koekjes. Een glaasje Amaretto di Saronno mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.
De 2 leukste wijndomeinen van de vakantie
HET FRANSE KERSTMENU - MENU DE NOEL Dan het Franse kerstmenu waar we de vakantiewijnen bij gaan nuttigen. Het menu heeft 5 gangen, maar je kunt natuurlijk ook keuzes maken en/of alles in kleine porties serveren..
Hoofdgerecht Het hoofdgerecht is een varkenshaas gevuld met gekarameliseerde ui. Daarnaast een venkelquiche met artisjok en Franse kaas. Je kunt er eventueel nog wat Franse frietjes of pommes duchesse (pureetorentjes) bij serveren maar is door de quiche niet echt nodig. Nagerecht Een nagerecht à la tarte tatin met stoofpeertjes en een bolletje ijs. Bij het nagerecht drinken wij de zoete dessertwijn uit Beaumes-de-Venise. Het Franse kaasplankje voor als je nog ruimte hebt! Santé et bon apetit!
3 x WELLINGTON Een bekend herfst- en ook traditioneel kerstgerecht is de wellington. Het gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Inmiddels zijn er heel veel variaties op de bekende beef wellington zodat iedereen met een 'wellington' aan zijn/haar trekken kan komen met de feestdagen in zicht.
Al een beetje in de sfeer gekomen?
Meer typisch Britse gerechten vind je trouwens op de Groot Brittannië pagina. Komende week meer kerstmenu's in landen thema. Voorproefjes zien?
Wie mooi wil zijn moet zich lekker voelen! Schoonheid komt van binnenuit, dus zorg dat je dat jij je met de feestdagen lekker voelt in wat je draagt, kleding is de tweede huid. Een feestelijke look zit 'm niet in de prijs, maar in de harmonie van de juiste stijl kleding, schoenen, panty's, accessoires, en haarlook. Het zit 'm soms ook gewoon in kleine details. We weten allemaal dat we een echte feestjurk maar 1 of 2 keer dragen. Dus investeer in mooie accessoires. De kerstborrels of nieuwjaarsrecepties zullen er misschien door COVID-19 niet veel zijn, maar met kleine aanpassingen creëer je wel makkelijk een feestelijke look voor thuis met familie en/of vrienden. DECEMBER GLAMOURTIPS
De dames dragen een lange avondjurk, lange handschoenen en groot decolleté
De dames een korte of lange avondjurk of lange rok, halflange handschoenen en een klein decolleté.
De dames dragen een (lange) avondjurk.
Belangrijk blijft dat jij je er goed bij voelt wat je draagt. Succes!
KERSTVERSIERTIPS Wil je een andere look voor weinig geld? Kijk naar onderstaande versiertips!
Maak met de kids een eigen kerststal Kinderen vinden het leuk om met de vaak 'kwetsbare' kerststal te spelen. Dus maak samen met de kinderen een eigen kerststal van karton of dik papier op A4 formaat en laat ze lekker spelen met verschillende figuurtjes. Je kunt uiteraard ook de traditionele kerstfiguren kiezen en zelf maken. Hun fantasie wordt in ieder geval goed gestimuleerd. Je kunt de stal en de raampjes met de onderstaande bestanden uitprinten op gewoon A4 80 grams papier, verven, op karton/dik papier plakken en uitknippen.
Zelf Sintlekkernijen bakken
Kruidnootjes bakken is eenvoudig en leuk om met (klein)kinderen te doen! Samen kruidnootjes bakken voor het Sinterklaasfeest en smullen maar! Speculaasjes bakken Ik heb alleen geen traditionele speculaaskoekjes plank maar wel een koekjesstempel. Je kunt ook gewoon koekvormpjes gebruiken zoals ik met de jongste heb gedaan. Dat zijn hartjes van speculaas geworden. Met de oudste ben ik speculaas Pietjes en speculaas mijters gaan maken. Kortom, een leuke voorbereiding op de aankomst van de stoomboot of voor Pakjesavond. Gevuld speculaas eten we traditiegetrouw vooral ook rond Sinterklaas, maar smaakt de hele winter door;-). Mijn moeder bakte het vroeger ook al en dit is haar recept wat ik nu ook steeds maak. Via de onderstaande foto's kom je bij de recepten. Veel plezier en geniet van dit heerlijke feest! Onze appelboom in de tuin heeft weer z'n best gedaan. De bloesem in april was al prachtig en de oogst in september maakt dat we weer volop appels kunnen gebruiken in verschillende gerechten. Natuurlijk gaat een appelgebakje er altijd in, maar ook in salades en warme gerechten vindt de appel heerlijk zijn weg. RECEPTEN MET APPEL Ik heb voor jullie wat recepten met appel op een rijtje gezet. Voor iedere menugang zit er wel wat bij. Ga nu maar lekker genieten van die appeloogst! De herfstvakantie staat voor de deur en veel appelgaarden organiseren een plukbeleving voor groot en klein. Voorbeelden zijn Landgoed Olmenhorst in Lisserbroek of pluktuin Vink in Flevoland. Er zit vast wel iets bij jou in de buurt. Veel appelplezier!
|
Maison Primago biedt inspiratie, overzicht en tijdbesparing. Hier vind je speciaal voor jou gebundelde informatie voor een leuk leven thuis.
Thema's op deze site:
Nooit meer een blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
Archieven
Juli 2023
|